Subota, 27. travnja 2024.

TEDxKoprivnicaLibrary na otvorenom zaključio ljetne programe u Knjižnici

Drugo ljetno izdanje TEDxKoprivnicaLibraryja završilo je sinoć oko 22 sata u dvorištu koje Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ dijeli s Kinom Velebit. Time su ujedno završili i ljetni programi koprivničke knjižnice.

Organizatori su pripremili TED govore koji su bili orijentirani na svakodnevne praktične stvari s kojima se susrećemo – poput vezanja cipela, korištenja papirnatih ručnika, disanja, razgovora i života općenito.

Papirnati ručnici postali su uobičajeni rekvizit u kuhinjama, toaletima kafića i u svakodnevnoj praktičnoj upotrebi, a za to se potroše ogromne količine papira koje bismo mogli uštedjeti kad bismo samo pravilno brisali ruke papirnatim ručnicima. Joe Smith u svojem govoru predlaže da nakon što ruke operemo da ih dobro „otresemo“, a papir jednom presavinemo jer će se tako povećati njegova upojna svojstva.

Istraživač Kamal Meattle ističe da ljudi imaju sve više problema s disanjem, posebno u velikim gradovima gdje nema toliko čistog zraka, a taj problem može se olakšati stvaranjem vidno čistijeg zraka u zatvorenom prostoru uz pomoć tri osnovne lisnate biljke. Tri biljke su: palma Areca, sabljica (ili svekrvin jezik) i đavolji bršljan koje možemo naći u našim kućanstvima. Istraživanje upućuje na nevjerojatno povećanje ljudske produktivnosti i to preko 20% kada se koriste te biljke u prostoru.

Celeste Headlee u svom govoru daje 10 savjeta kako voditi bolji i kvalitetniji razgovor od kojih ćemo istaknuti deveti – slušajte ljude tijekom razgovora. Zašto ne slušamo jedni druge? Zato jer više volimo govoriti. Kada govorimo – imamo kontrolu. Ne moramo slušati ništa što me nas ne zanima i mi smo u središtu pažnje.

Robert Waldinger na čelu je istraživačkog tima na Sveučilištu Harvard koje je možda i najduže istraživanje o odrastanju ikada provedeno. To istraživanje pokušava odgovoriti na pitanje što nas čini zdravima i sretnima dok prolazimo kroz život? Najjasnija poruka koju je izvučena iz ovog 75-godišnjeg istraživanja jest: Dobri odnosi čine nas sretnijima i zdravijima.

Sažeti sve te savjete nije lako i najbolje je pogledati svaki od TED govora koji su bili prikazani:

1. Joe Smith – Kako ispravno koristiti papirnati ručnik
2. Terry Moore – Kako pravilno vezati cipele
3. Kamal Meattle – Kako uzgojiti svježi zrak
4. Terry Moore – Zašto je X nepoznanica
5. David Pogue – 10 tehničkih savjeta za uštedu vremena
6. Bel Pesce – 5 načina kako ubiti svoje snove
7. Celeste Headlee – 10 načina kako imati bolji razgovor
8. Robert Waldinger – Što čini dobar život

Tekst: Petar Lukačić
Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”

zatvori