Petak, 26. travnja 2024.

PROMJENA VREMENA Stižu kiša i vjetar, a nakon toga…

Subota nas je uistinu počastila lijepim i ugodnim vremenom, a čak se i jutarnja magla brzo raspršila i ustupila mjesto Suncu. Takvo stabilno vrijeme, međutim, već će se sutra promijeniti.

Prije nego što prijeđemo na tu promjenu, spomenimo samo kako je subotnje jutro u koprivničkoj Podravini bilo razmjerno hladno, a temperature niže od prognoziranih. Sve je to dakako zbog magle koju prognostički modeli nisu uzeli u obzir i koja je, premda je razmjerno brzo nestala, neko vrijeme ipak zaustavila Sunčeve zrake. Tako je na automatskoj meteorološkoj postaji Ivanščak noćas izmjereno 11,9, a na onoj u Herešinu 13,3°C.

Da se na sinoptičkoj razini nešto ipak mijenja daje nam naslutiti ova tanka, visoka naoblaka koja tijekom subote plovi nebom. Ona će se tijekom noći na nedjelju još malo podebljati, ali tada još uvijek nema “opasnosti” od kiše.

Nedjelja će početi pretežno do potpuno oblačna, a magla će eventualno biti samo lokalna – bude li je uopće. Kako će dan odmicati naoblaka će postajati sve ozbiljnija i sve više konvektivna u naravi; to su oblaci jakog okomitog razvoja koji nam donose pljuskove i nevremena. Od tog trenutka bilo gdje možemo očekivati potencijalan razvoj lokalnih pljuskova koji mogu biti praćeni i grmljavinom, no izrazito lokalnih – plodova sporadičnih atmosferskih nestabilnosti koji mogu prethoditi glavnom poremećaju.

Stvari će postati ozbiljnije sredinom dana i poslijepodne kada će nad naše krajeve prodrijeti jak sjeverni vjetar, tipično obilježje fronte. Ipak, čini se da on ne bi odmah bio praćen oborinama (osim u slučaju razvoja gorespomenutih predfrontalnih nestabilnosti) već bi one stigle kasnije, glavninom navečer i u noći na ponedjeljak. Tijekom poslijepodneva mjestimice još može biti i sunčanih razdoblja.

Najveću šansu za kišu imamo u večernjim satima kada će nam s jugozapada stizati grmljavinski pljuskovi. Nekih jačih nevremena ne bi trebalo biti jer će ti kišni oblaci doći satima nakon prodora sjeverca koji će sniziti temperaturu i smanjiti raspoloživu energiju za olujne procese. Količinu kiše kod takvih je poremećaja vrlo nezahvalno prognozirati; ponegdje će zasigurno biti obilnijih oborina, ali sve u svemu ne bi to trebali biti neki veći potopi. Lako je moguće da naše područje prođe i s vrlo malo kiše, sve ovisi o tome kuda će točno pljuskovi proći.

Nakon toga još nešto pitome kiše može pasti kroz noć na ponedjeljak te u ponedjeljak ujutro, a početak novog radnog tjedna donijet će nam proljepšanje vremena. I dalje će puhati solidno jak sjeverac, ali oblaci će se polako razbijati i propuštati Sunčeve zrake. Bit će i prilično svježije.

Nastavak tjedna donosi nam puno Sunca. Sjeverac će nas i dalje pratiti, ali svakim danom lagano će gubiti na snazi. Neće biti velikih vrućina i temperature se do kraja tjedna ne bi trebale približavati 30°C, a jutra bi mogla biti poprilično friška.

zatvori