Petak, 26. travnja 2024.

Mali i mikro poduzetnici mogu iskoristiti od 30 do 300 tisuća europskih kuna

Mali i mikro-poduzetnici do kraja rujna imaju priliku prijaviti se na natječaj E-impuls u sklopu kojega mogu dobiti između 30 i 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Javni poziv predstavljen je danas na radionici koju su organizirale PORA – Razvojna agencija Podravine i Prigorja, HGK – Županijska komora Koprivnica i županijska Obrtnička komora. O čemu se točno radi, okupljenima je pojasnila voditeljica Odjela za poduzetništvo, ulaganja i ruralni razvoj u PORI, Marina Šandor Krznarić:

To je poziv Ministarstva poduzetništva i obrta, a njegova je tema poticanje investicija u početna ulaganja. Ta ulaganja definitivno moraju biti povezana s osnivanjem nove proizvodne jedinice ili nastavkom proizvodnje u svrhu da proširite upravo proizvodnju, odnosno proizvodne usluge.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Mali poduzetnici mogu ostvariti potporu do 65%, a mikro do 85% bespovratnih sredstava, no samo za točno određene djelatnosti.

Prerađivačka industrija, informacije i komunikacije, stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti te građevina.

Prezentaciji je prisustvovao i dožupan Darko Sobota koji je pozvao poduzetnike da iskoriste ovu mogućnost u najvećoj mogućoj mjeri.

Moram reći da nismo zadovoljni u Županiji s iskorištavanjem ovakvih sredstava koja su se nudila na području naše županije, upravo vezano uz obrtnike i poduzetnike. Ovo je sad prilika da ih pozovemo i da se ta sredstva u ovoj godini pokušaju iskoristiti u što većem broju; dakle radi se o 250 milijuna kuna, ne za našu županiju već na nivou Republike Hrvatske, što nisu zanemariva sredstva.

Među poduzetnicima koji su već dobili potporu preko ranijeg natječaja – Poduzetničkog impulsa – bili su i Mirko i Željka Lukanec.

Kad smo uvidjeli tu mogućnost, za dobivanje sredstava, naslutili smo da bi se to moglo pretvoriti u nešto veće. Nismo bili previše naviknuti da nam netko izlazi u susret, ali eto, upalilo je. Kupili smo određene strojeve koji su omogućili da se, recimo, ograničeni način obavljanja poslova pretvori u nešto ozbiljnije.

Za razliku od Poduzetničkog impulsa, E-impuls vuče sredstva iz europskih fondova, točnije iz Europskog fonda za regionalni razvoj pa je i procedura nešto složenija, ali okupljeni poduzetnici složili su se u tome da vrijedi pokušati. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u PORI te županijskoj Obrtničkoj i Gospodarskoj komori.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori