Srijeda, 8. svibnja 2024.

BRRR! Gotovo rekordno niske temperature noćas u Podravini

Nakon što su u nedjelju i ponedjeljak u Koprivnici izmjerene neuobičajeno niske minimalne dnevne temperature zraka, noć s četvrtka na petak dobrano ih je nadmašila.

Tako smo u ponedjeljak pisali kako je temperatura pred zoru na automatskoj meteorološkoj stanici Ivanščak pala na 11,2, a na onoj u Herešinu na 11,8 Celzijevih stupnjeva. Idućeg je jutra izmjeren i stupanj manje: 10,4°C na Ivanščaku i 11,2°C u Herešinu.

No, te su temperature još uvijek visoke u odnosu na one izmjerene noćas, 12. kolovoza. Tako je na Ivanščaku u 3:15 bilo svega 6,3°C, a u Herešinu 8,1°C. Ivanščak je standardno topliji od Herešina budući da se stanica tamo nalazi usred polja, dok je u Herešinu smještena unutar kompleksa pročistača otpadnih voda te razmjerno zaklonjena. Prema podacima, u Herešinu je nešto ranije zapuhao i lagani vjetrić koji je usporio ili zaustavio daljnji pad temperature. Recimo i kako je službena klimatološka postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda u Koprivnici izmjerila 7,4°C, ali u terminu u 7:00.

Najniža kolovoška temperatura od početka službenih mjerenja u Koprivnici iznosi 4,1°C, no ne znamo koje je to godine bilo; sumnjamo na 1976.

Valja također dodati kako je samo jedna od tih izmjerenih vrijednosti službena: ona DHMZ-ova od 7 ujutro.

zatvori