Petak, 26. travnja 2024.

GOSPODARENJE OTPADOM ‘Dobrović je elementarna nepogoda, a Most iznosi opasne dezinformacije’

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica i danas je bio vruća politička tema. U radni posjet našoj Županijskoj upravi stigao je zagrebački župan Stjepan Kožić i to kako bi se pobliže upoznao s projektom Piškornice odnosno razmijenio iskustva i informacije.

Zagrebačka županija, naime, ima u planu realizirati (među)županijski centar gospodarenja otpadom koji bi obuhvaćao i dio Sisačko-moslavačke županije, a Piškornica je, riječima koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, projekt koji je u najvišoj fazi realizacije, ima kompletno vlasništvo nad zemljištem i spremna je za apliciranje na europske fondove, ali je i opterećena političkim problemima. — Nalazimo se u, rekao bih, pat-poziciji zbog opstrukcije resornog ministarstva koja nam zadaje određenih problema — kazao je župan.

Stjepan Kožić. Snimio Marko Posavec.
Stjepan Kožić. Snimio Marko Posavec.

Zagrebački župan Kožić jasno je podržao projekt Piškornice. — Prije svega podržavam sve što se dosad činilo jer smo i mi išli jednakim koracima, samo smo možda malo iza. Sve što se činilo i realiziralo, radilo se u skladu sa zakonom — istaknuo je Kožić te dodao kako je proces u biti nezaustavljiv i nastavak ovakve situacije, u kojoj ne bi bilo moguće povući sredstva iz europskih fondova, prenio bi se na leđa županija čiji proračuni to ne bi mogli podnijeti.

Plan gospodarenja otpadom koji je predložio Mostov ministar Slaven Dobrović sa svojom stopom od 75% recikliranog otpada nije izvediv ni u Europskoj uniji, a kamoli u Hrvatskoj, dodao je Kožić. Direktor RCGO-a Piškornica Mladen Jozinović, kao predstavnik struke, iznio je i konkretne brojke: u 20 godina Hrvatska je postigla stopu od 24% obrađenog otpada, a europski je prosjek rast od 3-5% godišnje, što znači da nema šanse da se do 2020. godine ostvari traženi minimum od 50% čime bi se moglo izbjeći plaćanje penala. Odlagališta otpada, s druge strane, imaju dozvole za rad do 31. prosinca 2017. i nakon tog datuma, prema zakonu, više se neće moći deponirati neobrađeni otpad, rekao je Jozinović.

Mladen Jozinović. Snimio Marko Posavec.
Mladen Jozinović. Snimio Marko Posavec.

U ovome trenutku neosporna je činjenica da će hrvatski građani plaćati penale Europskoj uniji, zaključio je Jozinović te dodao kako će pokušati učiniti sve da četiri županije koje gravitiraju Piškornici izbjegnu te penale. No, župan Koren tajanstveno je nagovijestio: — Gotovo da možemo jamčiti da nećemo plaćati penale, s Dobrovićem ili bez njega. — O čemu se točno radi pojasnit će nakon izbora, rekao je.

Župani Kožić i Koren dogovorili su i zajednički nastup kroz Hrvatsku zajednicu županija te pokretanje adekvatne rasprave o problematici gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.

‘Most iznosi neistine, a ministar Dobrović elementarna je nepogoda’

Koprivničko-križevački župan Darko Koren oštro je odgovorio na tvrdnje koje je jučer u Koprivnici u sklopu predizborne kampanje iznijela pomoćnica ministra Dobrovića Lidija Runko Luttenberger. Ona je za stopiranje novog Plana gospodarenja otpadom optužila županije i interesne lobije koji stoje iza njih. — Dakle, da smo mi protivnici toga jer kao imamo neke interese. Ja zaista ne znam kakav bismo osobni interes tu imali kolega Kožić i ja — kazao je župan, nazvavši njene tvrdnje neargumentiranima, dezinformacijama te u konačnici opasnima.

Mladen Jozinović, Stjepan Kožić i Darko Koren. Snimio Marko Posavec.
Mladen Jozinović, Stjepan Kožić i Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

Nije točno da je ikada postojao konsenzus oko novog Plana gospodarenja otpadom, niti je točno da je tehnologija koju bi županijski i regionalni centri koristili skupa i zastarjela, kazao je župan Koren. Posebno se osvrnuo na prozivanje izrađivača studija za Piškornicu i druge centre. — Za potrebe prezentacije tog novog Plana gospodarenja otpadom korištena je nekakva kvazi-studijica koja ima sedam-osam stranica i koju je napravila mala firmica s dvoje zaposlenih čije se sjedište, zamislite slučajnosti, nalazi u općini Gradec — istaknuo je, upozorivši na to kako sluti da su tu u igri i neka pogodovanja ili druge koruptivne aktivnosti. Načelnica Općine Gradec, naime, Mostova je Ljubica Ambrušec, druga na listi u II. izbornoj jedinici koja je također jučer sudjelovala na konferenciji za medije u Koprivnici.

Župan je kritizirao i ekološke udruge koje je nazvao kočničarima razvoja, ali glavni krivac za cijelu situaciju po njemu je ministar Slaven Dobrović. — Dakle, ministar Dobrović je elementarna nepogoda za Republiku Hrvatsku. Toliko od mene.

zatvori