Nedjelja, 2. lipnja 2024.

Koprivnička župa Močile spremna za Veliku Gospu

Koprivnička Župa Močile sa župnom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije spremna je za proslavu najvećeg Marijinog blagdana – Velike Gospe, kako ga zovu u narodu.

Kao što je to običaj, vjernici iz Močila, ali i oni koji im se žele pridružiti iz samog grada, krenut će u procesiji od kapelice svetoga Jožefa s Varaždinske u 10 sati. U Močilama će se spojiti s procesijama iz Koprivničkog Ivanca, Rasinje, Reke, te iz susjedne Župe svetoga Leopolda. U 11 sati u crkvenom dvorištu počet će blagdanska misa koju će predvoditi biskup Josip Mrzljak.

Ostale mise na blagdanski ponedjeljak bit će u 8 i 18 sati.

Župljani se za ovaj veliki blagdan pripremaju duhovnom obnovom koju će predvoditi pater Goran Rukavina, kapucin. Riječ je o trodnevnici u petak i subotu od 19 sati te u nedjelju pod obje prijepodnevne mise od 8 i 11 sati. Svi će vjernici sat vremena prije misa imati prigodu i ispovjediti se te će im za to biti na raspolaganju dovoljan broj svećenika.

Velika Gospa najdraži je blagdan močilskom župniku, monsinjoru Leonardu Markaču. Kaže da se osim župljana Močila ovom blagdanu vesele i svi građani Koprivnice koji su godinama dolazili u Močile izvršavati svoje i zavjete svojih pradjedova. A što je Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo?

– To je najveći Marijin blagdan. Vjerujem da vjernici znaju da je taj blagdan proglašen 1. studenoga 1950. godine. Dakako da je narod oduvijek Mariju štovao i ispovijedao svoju vjeru u njezino uznesenje na nebo. Tome je godinama svjedok i ova naša crkva koja ima titular Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo kao i mnoge crkve diljem Hrvatske. Samo u našoj Varaždinskoj biskupiji devet župa kao ima titular Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, čak i varaždinska katedrala. Bit blagdana jest da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Nije dolikovalo da njezino tijelo, koje je nosilo božanskoga sina, ugleda truleži. Zato je ona dušom i tijelom uznesena na nebo, jedina među svim stvorovima ljudskim. Mi svi tamo putujemo, ali drugim putem. No, uz njenu pomoć, zaštitu i zagovor – mi ćemo dakako umrijeti, naše će tijelo ugledati trulež groba. No, ako smo istinski vjernici, u onaj dan – kada Gospodin to odluči, u dan suda Božjega bit ćemo prenešeni zajedno s njom na nebo, u slavu našega nebeskog oca – ispričao je Dravi.info monsinjor Leonard Markač.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Štovanje Marije, Majke Božje u Hrvatskoj ima veliku tradiciju. Ona je i majka i kraljica Hrvata.

– Diljem cijele Hrvatske ima crkava i prošteniša njoj u čast. Ona je oduvijek bila naša majka i kraljica, o čemu svjedoči i pjesma koja je draga i onima koji baš i nisu revni vjernici. Riječ je o dobro nam znanoj pjesmi Zdravo Djevo, kraljice Hrvata. Ona je oduvijek bila kraljica anđela i svega stvorenoga, a kako smo i mi stvoreni za vječnost, tako je i nju narod izabrao za kraljicu Hrvata dok smo na ovom putu. Ona je ostala jedina iskrena naša zastupnica. Kako stoji u Remetama “Fidelisima advocata Croatie” – najvjernija odvjetnica Hrvatske – kaže Markač.

Kako se župljani Močila pripremaju za ovaj veliki blagdan?

– Vidim da se vesele, kako i ne bi! Najvažnije nam je slavljenje u crkvi koje je popraćeno i slavljem u domovima župljana kojima stižu dragi gosti. Kad pak govorimo o crkvi i župi, dugo se pripremamo. Mnogo se toga poduzima. Iako okoliš redovno uređujemo, sada to radimo na osobit način. Pored crkve se asfaltira parkiralište, a do blagdana bi trebalo biti oprano parkiralište i iscrtane nove parkirne linije. To će nam omogućiti lakše parkiranje. Živo je, veselo je i ljudi su nekako bolje raspoloženi kad se veselimo nečemu nebeskom ovdje među nama.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Vjernici se za blagdan i duhovno pripremaju. Kako će to biti ovih dana u Močilama?

– Dakako da je to bitno, bez duhovne priprave sve je ovo pljeva. Trodnevnicu će nam predvoditi pater Goran Rukavina, kapucin. Osim toga, blagdan je i prilika vjernicima za svetu ispovijed. Tako ćemo se pripemiti za vrhunac slavlja, za misu na Veliku Gospu koju će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. On uvijek rado dolazi k nama, i s njim se osjećamo kao vjerno stado koje on vodi. Također pozivam sve vjernike koji mogu, koji imaju dobre zdrave noge ali i one koji žele napraviti malu žrtvicu da se pridruže procesiji. To je svjedočenje vjere u svijetu u kojemu danas živimo. Procesija kao i obično kreće od kapele svetoga Jožefa na Varaždinskoj u 10 sati. Spojit ćemo se s ostalim procesijama koje stižu iz okolice i na vrijeme ćemo stići na glavnu svečanu blagdansku misu što počinje u 11 sati. Ako Bog da vremena, misa će biti u crkvenom dvorištu. Pozivam sve da nam se pridruže. Mjesta ima za svakoga.

Na kraju valja najaviti da će ovogodišnja misa za Veliku Gospu u Močilama biti posebna i stoga jer će biti obilježena i iznimno vrijedna obljetnica. Naime, na toj će misi 40. obljetnicu misništva proslaviti tamošnji župnik mons. Leonard Markač. On je u Koprivnici već 38 godina. Bit će proslavljeno još nekoliko obljetnica, no o tome ćete imati prilike čitati i gledati na Dravi-info na samu Veliku Gospu.

zatvori