Petak, 26. travnja 2024.

Jozinović: Tehnički ministar inzistira na svome i zbog toga ćemo plaćati penale

Postojeći Plan gospodarenja otpadom, koji Hrvatskoj osigurava održivu ravnotežu između recikliranja i odlaganja, tehnički ministar zaštite okoliša na brzinu želi zamijeniti novim, za koji još ne postoji ni tehničko-tehnološka, ni ekonomska analiza, a suprotan je i preporukama Strategiji gospodarenja otpadom, kao jedinom važećem dokumentu za gospodarenje otpadom RH.

Poručili su to javnosti iz Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom. A voditelj Grupacije centara za gospodarenje otpadom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, ujedno i direktor ovdašnjeg Centra Piškornica Mladen Jozinović podsjetio je da u izradu Plana kojega pokušava progurati tehnički ministar uopće nisu uključene hrvatske županije koje su prema važećim propisima odgovorne za izgradnju centara za gospodarenje otpadom i upravljanje sustavom za zbrinjavanje otpada. Ujedno je upozorio na to da postojeći centri već primjenjuju primarnu selekciju otpada.

Mehaničko-biološka obrada ne isključuje recikliranje. Naši centri su dimenzionirani i projektirani i imaju studije izvedivosti za 50-postotno odvajanje primarno selektiranog otpada. U našim kapacitetima je već sada definirano da cijela Hrvatska odvaja 50% primarne selekcije. Tako da nije točna činjenica da centri ne podržavaju primarnu selekciju. Mi se u centrima zalažemo za primarnu selekciju. Ona će s godinama rasti, kao i BDP. Kad BDP usporedimo s nekim razvijenim zemljama EU, možemo zaključiti da će rasti i proizvodnja otpada po stanovniku godišnje – sa sadašnjih 380 kg doći ćemo do 600, 700 kg s rastom BDP-a.

Jozinović je još jednom upozorio da nam zbog inzistiranja tehničkog ministra zaštite okoliša Dobrovića prijeti europska kazna:

Sigurno će hrvatska država plaćati penale jer ovaj plan neće osigurati provođenje svih mjera sukladno direktivama. Sva odlagališta se ne mogu zatvoriti do 31.12. 2017. godine i Hrvatska će sigurno plaćati penale. Ti penali će s države od strane vlade biti prebačeni na županije, a sa županija na građane.

zatvori