Subota, 27. travnja 2024.

Je li vam bilo hladno noćas?

Temperature koje su jutros, 8. kolovoza, izmjerene na koprivničkim automatskim meteorološkim postajama nisu baš uobičajene za mjesec kolovoz.

Tako je automatska meteorološka stanica na vodocrpilištu Ivanščak oko 3:45 izmjerila svega 11,2°C, a druga koprivnička stanica, na pročistaču otpadnih voda u Herešinu, oko pola sata kasnije izmjerila je minimalnu temperaturu od 11,8°C.

Te su niske temperature, kao i obično, posljedica vedre i tihe noći nakon prolaska hladne fronte. Podsjetimo, fronta nas je preletjela u petak navečer, a nakon toga je dva dana puhao prilično jak sjeverni vjetar. U pravilu kada tako jako puše vjetar temperature ne padaju na neke posebno niske vrijednosti, no čim vjetar stane, i pogotovo ako se poklopi zajedno s vedrom noći, živa u termometru strmoglavo pada jer nema ničega što bi čuvalo razmjerno visoku temperaturu pri tlu, ni vjetra ni oblaka.

No, takve temperature ipak nisu toliko ekstremne; u perspektivu nas stavlja podatak da je najniža kolovoška temperatura u Koprivnici iznosila čak 4,1°C. Ne znamo, doduše, koje je to godine bilo.

Što se tiče vremena u narednim danima, nova hladna fronta dolazi nam u srijedu, s tim da njen sjeverac može zapuhati već sutra potkraj dana. No, s tom promjenom neće biti nekih ozbiljnijih oborina ili dramatičnih vremenskih pojava: srijeda će biti oblačnija i prilično vjetrovita te malo svježija, ali kiše ne bi trebalo biti puno osim ako nam se baš ne zalomi kakav pljusak. Jutarnje bi temperature od četvrtka do subote ponovno mogle biti prilično niske, a i dnevne će biti malo niže od prosjeka, ali ipak će biti sunčano bez neke značajnije promjene na vidiku.

Izvor: pljusak.com
Izvor: pljusak.com
Izvor: pljusak.com
Izvor: pljusak.com
zatvori