Subota, 27. travnja 2024.

Ivanečki kresovi navršili četiri desetljeća

Tradicionalni, 28. po redu održani su ove subote u Koprivničkom Ivancu. Istom je prigodom ujedno obilježeno i 40 godina od prvog održavanja ove folklorne manifestacije.

Ovogodišnje Kresove otvorio je njihov začetnik Tomo Vrban, predsjednik Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec u ono vrijeme.

Nakon tradicionalnog mimohoda ulicama Ivanca, pred Društvenim domom nastupila je Dječja skupina DIF-a Koprivnički Ivanec te svojom izvedbom najavila “male Kresove”, odnosno 1. Ivanečke kresnice koji će se održati 10. rujna i bit će prvenstveno namijenjene djeci.

Uslijedili su nastupi folkloraša, tamburaša i odrasle skupine DIF-a, dok je skupina vezilja predstavila izvorni vez Koprivničkog Ivanca, inače zaštićenog kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Plesove Slavonije i Baranje predstavio je KUD Zvonko Ban iz Jarmine, salinovečkog kraja i Hrvatskog zagorja KUD Salinovec, KUD Prigorec iz Sv. Petra Orehovca predstavio je običaje na blagdan svog zaštitnika, a KUD Kolovrat iz Lekenika pjesme i plesove posavskog kraja. KUD Seljačka sloga iz Nedelišća predstavila je svoje plesove uz izvorne međimurske pjesme.

Predstavljene su i dvije crkvene zastave koje su pripadale crkvi sv. Ivana Krstitelja u Koprivničkom Ivancu koje su davne 1906. godine ivanečkoj mladeži darovali župljani koji su emigrirali u SAD. Zastave su oštećene tijekom radova u crkvi 90-tih godina, a nedavno ih je restaurirala Doroteja Jakupić.

Za najljepšu nošnju izabran je par iz KUD-a Prigorec, a druženje se uz Tamburaški sastav Štimung nastavilo dugo u noć.

zatvori