Nedjelja, 28. srpnja 2024.

JAVNI RADOVI ‘Stalni posao jedina mi je želja u životu’

63-oje teže zapošljivih, a nezaposlenih građana od danas ima radno mjesto. Zaposleni su na javnim radovima u Koprivnici, a radit će na poslovima održavanja turističke, kulturne i spomeničke baštine, na pružanju knjižničnih usluga te na zaštiti i očuvanju okoliša na području grada Koprivnice.

Bit će angažirani u gradskim tvrtkama i ustanovama: u Muzeju, Knjižnici, Kampusu, gradskoj Turističkoj zajednici te u Komunalcu, gdje će ih raditi najviše.

Dobrodošlicu i uspješan rad jutros im je poželio zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. Istakao je da njihov angažman mnogo znači, no zbog – kako je rekao – čudnih odluka Vlade, skoro se dogodilo da ove godine ne bude javnih radova u našem gradu. Stoga Zrinski trg ima u planu organizirati svoju rezervnu varijantu: — Apsolutno u skladu s hrvatskim zakonodavstvom koje trenutno proučavamo naći ćemo model da uvijek imamo spreman plan B i da Koprivnica može imati svoje javne radove — najavio je Jakšić. — Nismo to mogli odraditi u ovih mjesec dana iako smo imali dobru volju, no tu ima puno začkoljica, zaglavlja, paragrafa, članaka i svega onoga što ide uz to. No uvjeren sam da sljedeće godine mi možemo imati neki svoj koprivnički koncept javnih radova pa čak i ako će “zaštekati” od strane države da možemo imati neku svoju priču.

Gradske javne radove financirat će sam Grad iz svog proračuna, a prve procjene govore da za to treba oko pola milijuna kuna.

Među zaposlenima na koprivničkim javnim radovima je i Ivanka Jurčević. Sada radi već četvrtu godinu za redom i ova joj prilika, kaže, mnogo znači: — Ma sretnija sam nego pametnija. Lijepo mi je raditi. Radila sam i ovdje u Komunalcu i u Kampusu. Lijepo mi je raditi, kad radim ja sam živahna. Ne znam gdje ću točno biti raspoređena i to mi je svejedno. Gdje god da mi kažu, radit ću. Idem jer želim i volim raditi. Jedina mi je želja da dobijem stalno radno mjesto. Više nemam želja u životu.

Nadica Vugrinec posao na javnim radovima je dobila nakon višegodišnje pauze: — Ovo mi mnogo znači jer sam puno godina nezaposlena. Već sam jednom radila na javnim radovima, prije šest godina. Sada sam ponovo dobila posao, što meni i mojoj obitelji puno znači. Još da i traju barem šest mjeseci bilo bi bolje, no i ovako je dobro.

Ovi javni radovi trajat će samo tri mjeseca. No, neslužbeno doznajemo da postoji mogućnost da se radni angažman produlji, o čemu odluku donosi Zavod za zapošljavanje i to po naputku nadležnih iz Zagreba.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori