Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO ‘Napravio bih robota koji bi mami pomagao u kućanskim poslovima’

Tridesetak koprivničkih mališana danas se u Poduzetničkom inkubatoru upoznalo s osnovama robotike.
Petar Horvat. Snimio Luka Šarlija.
Petar Horvat. Snimio Luka Šarlija.

Naime, Koprivnički poduzetnik u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih organizirao je radionicu robotike za najmlađe. Jedan od polaznika Petar Horvat već zna da bi naučeno volio iskoristiti za pomoć mami u kućanskim poslovima. – Ja bih napravio robota koji čisti kuću pa da pomogne mami. Taj robot bi prao prozore, usisavao kuću, prao podove i to je to – rekao nam je.

Josip Marković. Snimio Luka Šarlija.
Josip Marković. Snimio Luka Šarlija.

Kako je to moguće napraviti i što su sve naučili na današnjoj radionici ispričao nam je osmogodišnji Josip Marković: Ukopčali smo jednog robota u laptop i onda smo programirali. Ima neki poseban kabel koji ide u laptop i spoji se s robotom pa se s nekim posebnim programom stavlja u njega sve što se želi. Mi smo danas instalirali brzinu, da robot može upaliti svjetla, da može ići po određenom prostoru i da se kreće po crnoj crti.

Projekt Croatian Makers u pokretu, u sklopu kojeg se provode radionice, pokrenuo je Institut za razvoj i inovativnost mladih, a besplatne radionice provode po cijeloj Hrvatskoj. Cilj im je na taj način omogućiti djeci i mladima iz manjih lokalnih sredina da kroz programiranje mBot robota provedu korisno i zabavno vrijeme istovremeno razvijajući sve važnije STEM (science, technology, education, mathematics) vještine.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.

Iako je česta predrasuda da je robotika zahtjevna i da se jedino rijetki mogu okušati u njoj, ova radionica pokazuju upravo suprotno. – Djeca su svugdje zainteresirana i za razliku od uvriježenog mišljenja da je programiranje teško i robotika komplicirana, odrasli se toga poprilično boje, ali djeca srećom ne. U otprilike sat vremena bez problema savladaju sve osnovne koncepte programiranja i robotike – istaknuo je voditelj Vlado Lendvaj.

Podsjetimo da je u svojim nastojanjima približavanja IT kulture mladima, Koprivnički poduzetnik organizirao već niz događaja i projekata koji promiču IT zajednicu. Ova radionica je još jedan u nizu takvih događaja kojim se želi stvoriti pozitivno poduzetničko okružje za već postojeće poduzetnike, ali i pripremiti i educirati one koji će to tek postati, poručili su iz Koprivničkog poduzetnika.

zatvori