Utorak, 23. travnja 2024.

VIDEO Ne propustite spektakularne utrke dronova!

Peti po redu susret aviomodelara koji će se ovoga vikenda održati u Prelogu donosi nam i događaj koji na takvoj razini još nismo imali prilike vidjeti u Hrvatskoj: prvo Državno prvenstvo u drone racingu, odnosno utrci malih bespilotnih letjelica – dronova. Medijski pokrovitelji su Radio Drava i Drava.info.

Modelarski meeting i prvenstvo u drone racingu organiziraju Modelarski aeroklub zapad (MAK Zapad), Hrvatska udruga bespilotnih sustava (HUBS) i Zmajarski klub Rode iz Preloga, na čijem će se letjelištu manifestacija i održati.

Prvenstvo u drone racingu na rasporedu je u subotu. Natjecatelji će svojim bespilotnim letjelicama morati upravljati kroz vrata te oko zastavica i drugih prepreka, s puno oštrih zaokreta u sve tri dimenzije na prostoru od 3.000 kvadratnih metara. Broj natjecatelja ograničen je na 40, a utrka je organizirana prema pravilima ERSA i WRSA, odnosno europske i svjetske organizacije za multirotor sportove. Također, natjecanje je otvorenog tipa, što znači da će sudjelovati i natjecatelji iz susjednih zemalja, a utrke će biti pune adrenalina i – viška dijelova.

Natjecatelji će svojim dronovima koji postižu brzine i veće od 100 km/h upravljati putem video-naočala ili monitora, kao da sjede u njihovim kabinama. Prostor za utrke ograđen je sigurnosnom mrežom tako da posjetitelji ne moraju brinuti o vlastitoj sigurnosti. Pobjednik natjecanja putovat će na Ibizu i okušati se na Europskom prvenstvu u drone racingu, u konkurenciji od oko 150 natjecatelja iz 30-ak zemalja.

Osim same utrke dronova, posjetitelji će moći uživati i u atraktivnim letovima minijaturnih zrakoplova i helikoptera.

Službeni program oba dana (3. i 4. rujna) započinje u 10 i završava u 18 sati, a ulaz je besplatan.

Svi modelari koji žele sudjelovati mogu se prijaviti ovdje (domaći) ili ovdje (međunarodni), a naravno, sve zainteresirane pozivamo da u subotu i nedjelju dođu na letjelište preloških Roda i iz prve ruke promatraju ovu napetu i zanimljivu utrku.

zatvori