Nedjelja, 29. rujna 2024.

BOLNIČKA SAGA Jakšić: Iza svega stoje Korenove političke ambicije

Nakon što je župan Darko Koren imenovao Upravno vijeće koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ i tako pokrenuo postupak povratka osnivačkih prava nad ovom ustanovom s države na Županiju, uslijedila je reakcija Zrinskog trga.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić podsjetio je da je aktualni ministar zdravlja već stopirao projekt izgradnje nove pedijatrije u Koprivnici, u sklopu koje je bio predviđen i prostor za magnet, te je izrazio zabrinutost da bi ovaj potez župana Korena građani Koprivničko-križevačke županije mogli skupo platiti: — Danas imate primjer da će država neke bolnice sanirati. Kod nas, netko se odlučio požuriti to sad raspetljati i opteretiti Koprivničko-križevačku županiju, a samim time i građane Koprivnice; a vjerojatno građani Koprivnice i bivše Općine Koprivnica imaju na tu temu što reći jer su gradili tu bolnicu, s bespotrebnih 50 milijuna kuna. Sad se postavlja pitanje jesu li važniji interesi Podravine i Prigorja i ovih krajeva te tih 50 milijuna kuna ili je važnije nekakvo obećanje nekom koalicijskom pajdašu. A ovdje se radi upravo o tome: o obećanju koje se mora vrlo, vrlo brzo i efikasno odraditi, makar to koštalo 50 miijuna kuna.

Jakšić si je pojasnio da iza svega stoje političke ambicije Darka Korena: — Moram naglasiti da me čudi da stranka iz koje je župan ide jednim putem, a on sad sve radi da spasi propale projekte ministra Nakića pa samim time i da, prema medijskim napisima, imenuje nekoga iz HDZ-a tko zadovoljava sve uvjete: iz HDZ-a je i iz Križevaca i to je dobitna kombinacija. Ali koliko god to bilo politički legitimno, valja naglasiti da to košta 50 milijuna kuna. Ministar Nakić nije dao nikakav jasan odgovor, čeka se neka nova vlada i novi ministar sa svojim planovima, a mi sad srljamo u tu dubiozu.

Jakšić misli da bi sa svime trebalo pričekati rezultate parlamentarnih izbora te prije donošenja ikakve odluke dobro proučiti trenutne financijske pokazatelje koprivničke bolnice.

Pal: To je samo tehničko pitanje
Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Formiranje Upravnog vijeća koprivničke bolnice samo je tehničko pitanje, pojasnio je županov zamjenik Ivan Pal te pojasnio potez župana Korena: — Formiranje Upravnog vijeća je tehničko pitanje, dakle župan ga nije htio formirati tako dugo dok ne dobije sporazum iz Ministarstva koji će garantirati da dug bolnice od 50 milijuna kuna neće pasti na konsolidirani proračun. Iz toga je vjerojatno i briga lokalne zajednice, što naravno može biti problem i zato smo ga odgađali. No, došli smo do trenutka kad više ne možemo odgađati jer smo dobili sporazum kojeg jednostavno moramo potpisati i formirati Upravno vijeće koje će provesti proceduru izbora v.d. ravnatelja i kasnije ravnatelja — pojasnio je Pal.

Jedan od uvjeta za potpisivanje sporazuma jest da u pregovorima sudjeluje, a na kraju i supotpisuje postignut sporazum, vršitelj dužnosti ravnatelja koprivničke bolnice, ponovio je županove riječi dožupan Pal koji uopće ne želi govoriti o političkim konotacijama. No, podsjeća da dug koprivničke bolnice od 50 milijuna kuna traje godinama, a može se riješiti samo većim izdvajanjem novca za zdravstvo ili smanjenjem usluga pacijentima: — Sve ovo drugo su političke priče koje su u predizborno vrijeme jako interesantne. Ono čega se trebamo bojati je gomilanje duga u bolnici za kojeg nisu krivi bivši ravnatelji, sanacijski upravitelji niti budući ravnatelji. Kriv je sustav koji nije dobro postavljen i nema rješenja dok nećemo više izdvajati za zdravstvo ili ćemo zatvoriti ustanove.

No to se, kaže dožupan Pal, neće dogoditi. A vjeruje da su se naši sugrađani već uvjerili da kvaliteta usluge koju dobivaju u koprivničkoj bolnici nikad nije ovisila o visini njenog duga. Neće ni ubuduće, zaključio je Pal.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Slušaj uživo
zatvori