Srijeda, 8. svibnja 2024.

BISERKINA ČAROLIJA Stari i oronuli namještaj ova Koprivničanka pretvara u bajku

Biserka Bošnjak iz Koprivnice ima veoma zanimljiv hobi. Naime, ona starom i oronulom namještaju daje potpuno novo ruho – uređuje ga u shabby chic stilu.
Biserka Bošnjak Izvor: Facebook
Biserka Bošnjak Izvor: Facebook

Za sve je zaslužna prijateljica koja ju je prije nekoliko godina zamolila da joj uredi ormar u tom, jednom od popularnijih stilova u uređenju interijera. — Moj prvi rad je bio ormar na zamolbu prijateljice. Htjela je da joj ga napravim u shabby chic stilu. Tada nisam ni znala što je to pa sam malo prosurfala po internetu i probala to napraviti. Ona je bila prezadovoljna, meni se to svidjelo i tako sam nastavila to raditi — prisjeća se Biserka.

Danas, pet godina kasnije, Biserkin dom, u kojem smo ju posjetili, cijeli odiše shabby chicom. Zadnjih tri godine, koliko je kod kuće i čeka prijevremenu mirovinu, svoje slobodno vrijeme posvećuje uređenju starog namještaja. To je nešto što ju opušta, kaže. — Ja kad uređujem namještaj zaboravim na vrijeme. Meni svaki stari predmet koji vidim ima neku ima svoju priču i kad mi se ta priča posloži, počnem s radom i zaboravim i jesti i piti — uz smijeh nam priča Biserka.

Prije i poslije restauriranja. Izradila Biserka Bošnjak.
Prije i poslije restauriranja. Izradila Biserka Bošnjak.

Što je shabby chic i kako ga opisati onima koji se s njime nisu susreli? — Karakteristika shabby chica su pastelne i bijela boja, namještaj mora biti pohaban, a može se na nekim mjestima vidjeti i drvo. Uglavnom, na namještaju se mora vidjeti ta stari duh, a vi mu onda dajete samo novo ruho — pojašnjava Biserka koja je cijeli zanat naučila sama i uz pomoć interneta.

Biserkina čarolija najčešće započinje ponedjeljkom ujutro kad sa susjedom odlazi na sajmište. — Volim taj odlazak na naše sajmište, samo što nikad nemam dovoljno novaca za sve što bih tamo kupila. Gledam jeftine i stare stvari, koje su malo oštećene, da se vidi ta starina. Pretežno su to rame, stare stolice, neki stari stolić i takve stvari — priča nam Biserka te dodaje da joj stari namještaj često znaju donijeti i drugi kojima on ne treba.

Prije i poslije restauriranja. Izradila Biserka Bošnjak.
Prije i poslije restauriranja. Izradila Biserka Bošnjak.

Sam proces restauracije pak ovisi o komadu namještaja s kojim radi. — Sve radim kako mi nalaže intuicija i kako mi nalaže drvo. Neki predmet šmirglam do samog drveta, a neki ostavljam da ostane ta stara boja ako nije jako oštećena pa gore idem s novom da se dobije ta pohabanost i više nijansi. Sve ovisi od predmeta u kakvom je stanju i kako izgleda — kaže Biserka koja nakon bojanja namještaj ukrašava decoupage tehnikom te raznim šablonama.

Ova Koprivničanka trenutno ima u planu restaurirati staru škrinju, nekoliko stolica i ormar kojem se, kaže, najviše veseli.

A sigurno se i na vašem tavanu ili podrumu krije stari komad namještaja koji bi ponovno, uz malo truda, mogao zasjati u punom svjetlu. Stara stolica, stolić ili noćni ormarić idealni su kandidati za restauraciju, a tko zna, možda pritom otkrijete novi hobi kao i Biserka.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori