Nedjelja, 28. srpnja 2024.

VIJEĆNICI O PROMETU Treba li zatvoriti Zrinski trg za bicikliste?

Laburist Darko Tetec na nedavnoj je sjednici Gradskog vijeća ukazao na dva prometna problema koje je primijetio u Koprivnici.

— Radi se o Ulici Ivana Sabolića, točnije o njenom izlasku na Ulicu braće Radić. Nemoguća je misija izaći iz tog križanja na glavnu cestu, pogotovo u vrijeme kad ljudi idu ili se vraćaju s posla — naveo je Tetec. — Ne znam može li se to riješiti semaforom ili kružnim tokom. Mislim da je najveći problem zebra koja je tik uz glavnu cestu. Automobili koji nišane da prođu tu ulicu vrlo često moraju stati i u biti staju na cesti. Možda bi rješenje bilo da se ta zebra povuče dvadesetak metara prema školi pa da se ima gdje stati.

Drugi problem Tetec je uočio na središnjem gradskom trgu gdje se svake večeri okuplja veliki broj građana: — Na trgu, pogotovo navečer, ima na stotine roditelja s malom djecom, ali i biciklista koji jure velikom brzinom. Zato apeliram da se napravi nekakva aktivnost da se, bar u vrijeme ovih manifestacija dok gomila djece šeće po gradu, zabrani biciklima da voze po trgu.

Na to se nadovezao i zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. — Apeliram i ja s ovog mjesta. Imamo i naše policajce na biciklima pa molimo da, kad imamo ova veća događanja, da se pripazi da ne strada neko dijete — kazao je Jakšić te odmah podsjetio da je Gradska uprava imala u planu izgradnju rotora kojima bi se riješio veliki dio navedenih prometnih problema, no jedan od njih je u nadležnosti Hrvatskih cesta što je naravno s aktualnom situacijom u državi zasad palo u vodu.

Što vi mislite?

[poll id=”18″]

Problema s koprivničkim biciklistima ima i HDZ-ov vijećnik Stanislav Biondić. Konkretno je naveo kakva je situacija na njegovom Trgu mladosti: — Jutros kad sam izlazio iz svog dvorišta troje biciklista mi je mahalo rukama jer ja valjda ne smijem van iz dvorišta. S obzirom na to da smo mi jednom imali to pitanje na dnevnom redu i da smo rekli da se radi preispitivanje ovih silnih kilometara naših biciklističkih staza koje su uglavnom rađene sa žutom trakom i s obzirom da je netko tada rekao da se radi ponovno preispitivanje tih staza. Da bi nešto bilo biciklistička staza, uvjet je da ima minimalno 150 centimetara pješačkog prolaza i 80 centimetara biciklističkog. To kad se zbroji je 230 centimetara. U mojoj ulici barem na tri mjesta nema tih uvjeta. Nemojte me krivo shvatiti, i ja imam dva bicikla i vozim se, ali što je previše je previše. Ne možete izaći sigurno iz vlastitog dvorišta bez rotirke, a nije u skladu s propisima i uvjetima koji bi morali biti. Bolje da kupite sredstvo za skidanje boje i da vratite pješacima njihove pješačke staze. Mislim da je ta, na koju ja izlazim, bila prva pješačka staza, još 1907.godine asfaltirana u Koprivnici — rekao je Biondić.

Tih problema svjesni su i u Gradskoj upravi, odgovorio mu je Jakšić: — U praksi ste u pravu, u teoriji niste do kraja. Naime, Pravilnik o pješačko-biciklističkim stazama je donesen u travnju ove godine gdje je Koprivnica, kao i svi drugi gradovi u Lijepoj našoj, dobila dvije godine prilagodbe svojih pješačko-biciklističkih staza. Tu će biti zahvaćena i vaša ulica i ja vjerujem da ćete nakon toga imati apsolutnu slobodu kretanja koju jamči Europska unija.

* * *

O problemu ponašanja biciklista u prometu nekoliko smo puta upozoravali. Biciklisti u Koprivnici imaju previše slobode. Iako je ovo grad bicikala, zaboravljaju da, osim prava, u prometu imaju i obaveze pa se sva odgovornost nažalost svaljuje na vozače motornih vozila. Kako spajaju ugodno s korisnim – dok bicikliraju imaju slušalice u ušima i pitam se koliko su uopće svjesni događaja oko sebe i koliko su sigurni sudionici u prometu. Sad kad još počnu loviti Pokemone na biciklima, e to će tek biti kino.

zatvori