Subota, 27. travnja 2024.

NOVO U NAŠEM GRADU Slijepi će voziti bicikle, a psi dobiti svoj park

Slijepe i slabovidne osobe uskoro će u Koprivnici – gradu bicikla moći iskusiti kako ga je i voziti, a psi će dobiti svoj park gdje će se moći neometano kretati, istrčavati te socijalizirati s ostalim psima.

Ideje su to neformalnih skupina mladih koje su krajem prošlog mjeseca u sklopu programa “Mladi – snaga zajednice” osvojile najviše bodova te dobile suglasnost za daljnji rad na razvitku i realizaciji ideje, kao i financijsku podršku Grada i Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj iz Zagreba.

Igoru, Ani i Ivi kao mladim slijepim osobama bila je želja nabaviti tandem bicikle za slijepe kako bi Koprivničanci s tim oblikom invaliditeta a uz pomoć vozača mogli uživati u vožnji bicikla. – Došli smo na tu ideju zato jer je Koprivnica grad bicikla, a mi slijepi ne možemo voziti klasične bicikle. Iz tog razloga smo došli na ideju da bismo mogli kupiti tandem bicikl i pomoću njega ostvariti ideju i želju za bicikliranje – rekao je muški član neformalne skupine Igor Švarc.

Za provedbu svoje ideje Grad i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj osigurat će im svatko po pet tisuća kuna, što će biti dovoljno za kupnju dvaju tandem bicikala. Osim same vožnje, bicikli za slijepe, prema riječima Igora Švarca, imat će puno širi značaj za zajednicu. – Radi se o projektu u kojem mi slijepi mladi želimo sebe više integrirati u društvo. Želimo steći više kondicije, više samopouzdanja, a to možemo postići tako što ćemo voziti te bicikle i time ćemo biti integriraniji i vidljiviji – rekao je.

Videći vozači koji žele pomoći slijepim osobama u vožnji bicikla, ali i slijepe i slabovidne osobe koje žele koristiti tandem bicikl, sve informacije mogu pronaći u Facebook grupi Tandem bicikli za slijepe – Mladi snaga zajednice Koprivnica.

A da se u našem gradu psi mogu igrati i neometano kretati u ograđenom prostoru željela je neformalna skupina mladih predvođena Martinom Jurenec. I oni su za realizaciju svoje ideje od Grada i Zaklade dobili ukupno 10 tisuća kuna, a što ih je potaknulo na izgradnju parka za pse rekao je Dravi.info jedan od članova neformalne skupine Nikola Sinković. – Više-manje svi ljudi koji imaju pse susreću se s problemom da ga jedino na Bašći možeš pustiti, a to nije ograđen prostor pa moraš jako paziti da ne otrči na primjer za drugim psom. Odatle ta ideja.

Park za pse će se i nalaziti na Bašči i njegova izgradnja počinje u četvrtak. – Pozivamo sve ljude koji imaju, ali i koji nemaju pse da nam dođu pomoći u četvrtak. Od 16 sati krećemo s kopanjem rupa pa da psi više ne smetaju na ulici i u parku pomozite nam da napravimo taj park što prije i da psi napokon imaju svoje mjesto za igru – rekao je Nikola.

Podsjetimo, “Mladi – snaga zajednice” je pilot-program u Hrvatskoj kojemu je cilj povećanje i ohrabrivanje sudjelovanja mladih u starosti od 17 do 30 godina u razvoju svoje lokalne zajednice.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori