Petak, 26. travnja 2024.

Slaven dijelile sekunde od pobjede na Maksimiru

Nogometaši Slaven Belupa osvojili su veliki bod protiv Dinama u Zagrebu odigravši 1:1 u trećem kolu Prve hrvatske nogometne lige iako ih je od pobjede dijelilo tek nekoliko sekundi. Pred sablasno praznim Maksimirom naši igrači odigrali su odličnu utakmicu, pogotovo u obrani i samo je trenutak koncentracije bio potreban da naši nogometaši donesu u Koprivnicu tri boda.

Kako su i najavljivali trener Željko Kopić i vezni igrač Farmaceuta Nikola Pokrivač naš prvoligaš je u susret s Dinamom ušao bez imalo straha. Stali su Koprivničanci u čvrsti blok iz lopte te su svoje šanse vrebali iz kontre.

U odnosu na susret s Cibalijom u prvih jedanaest nije bilo ozljeđenih Purića i Međimorca, a njihova mjesta zauzeli su Jovičić i Katić. Također, strateg Slavena odlučio se i za zamjenu Savić – Barić nagradivši tako potonjeg za odlične igre u prva dva kola nakon ulazaka s klupe.

Za prvu pravu priliku čekalo se 13 minuta. Tada je Dinamov krlini napadač Fernandes sam izašao pred vrata Slavena i pucao, ali je njegov udarac fantastičnom reakcijom obranio Marković.

Nije ta šansa obeshrabrila Farmaceute. Naprotiv, naši igrači su postajali sve opasniji. U 20. minuti Barić se sjurio prema golu, Benković ga je srušio u kaznenom prostoru, a sudac Conjar ostao je nijem. Bila je to i više nego sumnjiva situacija.

Samo dvije minute kasnije, ogromna šansa za Slaven. Nakon velike greške domaće obrane Ejupi je sam izašao ispred vrata Dinama, ali se nije najbolje snašao te je poslao loptu pored gola. Minutu kasnije i Barić je imao lijepu priliku iskosa s lijeve strane, ali je domaći vratar Edurado otklonio opasnost.

Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao, a naša momčad je za prvih 45 minuta zaslužila pohvale.

Drugi dio otvoren je još jednom dobrom prilikom Slavena. Lijepo su kombinirali Christensen i Ejupi koji je oprobao svoj udarac s dvadesetak metara, ali je lopta otišla preko gola.

Nakon tog udarca utakmica se u potpunosti “umrtvila”. Slaven je čvrsto stajao u bloku, a Dinamo nikako nije pronalazio put do gola kroz odlično organiziranu obranu Farmaceuta.

Većih uzbuđenja nije bilo do 70. minute kada je odlično pucao Rog iz slobodnog udarca s nekih 20-ak metara, ali je Marković još jednom pokazao zašto ga Kopić toliko hvali te je savršenom paradom izvukao loptu iz samog desnog kuta svojih vrata.

Pet minuta prije kraja utakmice još jednom se fantastičnom obranom istaknuo golman Slaven Belupa. Pucali su domaći sa otprilike četiri metra, ali je Marković nevjerojatnim refleksima spasio gol Farmaceuta.

I onda, u sudačkoj nadoknadi utakmice pravi show. Jovičić je donio veliko slavlje Farmceutima u 92. minuti kada je zabio lijep gol glavom, a samo dvije minute kasnije Benković spašava Dinamo i zabija za 1:1 udarcem sa 12 metara nakon jedne loše reakcije obrane Slavena.

Prava je šteta što Slaven nije ostvario drugu pobjedu u povijesti na Maksimiru jer je svojim trudom i zalaganjem to i više nego zaslužio, a pogotovo je bolan način na koji je ova utakmica završila.

Unatoč svemu, Koprivničanci mogu biti ponosni na današnju prezentaciju i iako je ovo bila tek prva utakmica trećeg kola lijepo je vidjeti Slaven Belupo na vrhu tablice sa sedam osvojenih bodova.

U idućem kolu, u petak, 5.8., Slaven će na koprivničkom Gradskom stadionu ugostiti Split, a utakmica će se igrati s početkom u 20 sati.

MAXTV PRVA LIGA, 1. KOLO:
DINAMO – SLAVEN BELUPO 1:1 (0:0)
ZAGREB – MAKSIMIR. Gledatelja . Sudac: Marko Matoc (Zaprešić). Pomoćnici: Dalibor Conjar (Osijek) i Bojan Zobenica (Vinkovci). Četvrti sudac: Tino Krečak (V. Gorica). Delegat: Stipe Donjanin (Hrvace).
DINAMO (4-3-3): Eduardo – Matel, Benković, Schildenfeld, Sosa – Antolić, Jonas, Ćorić – Fernandes, Henriquez, Hodžić
SLAVEN BELUPO (4-3-3): Marković – Jovičić, Musa, Katić, Štiglec – Gregurina (od 73. Helder), Christensen, Pokrivač – Barić (od 79. Zakarić), Ejupi (od 59. Savić), Ivanovski. TRENER: Željko Kopić.
STRIJELCI: 0:1 Jovičić (92′), 1:1 Benković (94′)

zatvori