Subota, 27. travnja 2024.

Dioničari odbili DUUDI-jev prijedlog izmjena u Nadzornom odboru Podravke

Nadzorni odbor Podravke smanjen je s 9 na 7 članova. Rezultat je to rasprava i odlučivanja na današnjoj skupštini dioničara ove kompanije. Naime, Državni ured za upravljanje državnom imovinom uputio je prijedlog za imenovanje četvorice članova Nadzornog odbora bliskih državnoj vlasti u odlasku, no dioničari nisu na to pristali.

Prijedlog DUUDI-a bio je smijeniti Ivu Družića i Matu Crkvenca te ne imenovati ponovno Milana Stojanovića i Ivanu Matovinu, kojima je istekao redovni mandat. Tako bi se oslobodila četiri mjesta u Podravkinom Nadzornom odboru na koja bi bili imenovani članovi bliski HDZ-u i MOST-u. Kako većina dioničara nije bila za smjenu Družića i Crkvenca, čini se da se odbijanje imenovanja Stojanoviću i Matovini pojavilo kao protuteža i balans među interesnim skupinama.

Naši izvori tvrde da su prijedlozi Uprave dobili više od 50% potpore dioničara, dok nijedan prijedlog države to nije postigao.

Rast prihoda i dobiti

Grupa Podravka ostvarila je u prvom ovogodišnjem polugodištu rast prihoda i neto dobiti, priopćeno je nakon današnje sjednice Uprave i Nadzornog odbora. U priopćenju Korporativnih komunikacija stoji da su prihodi od prodaje ostvarili rast od 26%, neto dobit je porasla za gotovo 6% pri čemu su vlastite marke proizvoda ostvarile 24% rasta prihoda od prodaje. Na razini neto dobiti Grupa Podravka je za prvo polugodište ove godine zabilježila rast od 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije i ostvarila 97,3 milijuna kuna neto dobiti.

Zadovoljstvo postignutim rezultatima izrazio je predsjednik Podravkine Uprave Zvonimir Mršić koji je rekao da nakon postizanja ovih rezultata slijedi “daljnje snaženje kompanije te fokus na dva glavna strateška cilja, a to su konsolidacija i jačanje naše pozicije u Adria regiji te nastavka već započete internacionalizacije izvan Adria regije”, poručio je Mršić.

zatvori