Četvrtak, 16. svibnja 2024.

NOVI BROJ PODRAVINE Na jednom mjestu sve o Šoderici

Objavljen 29. broj znanstvenog časopisa Podravina, kojeg su uredili akademik Dragutin Feletar i Hrvoje Petrić. Tema broja je povijest jezera Šoderice.

To je po prvi puta da je na jednom mjestu s raznih aspekata propitivana prošlost ovoga jezera. U časopisu je na temu Šoderice objavljeno deset znanstvenih članaka.

Arheolog Robert Čimin obradio je arheološke nalaze iz podravskih šoderica. Geograf Petar Feletar napravio je detaljnu analizu geografskog položaja i prometne povezanosti jezera Šoderica.

Akademik Dragutin Feletar predstavio je genezu i eksploataciju šljunka i pijeska na području Šoderice. Povjesničarka Mira Kolar-Dimitrijević iznijela je svoje viđenje povijesti Koprivnice u razdoblju prije, u vrijeme i nakon drugoga svjetskog rata.

Slijede prilozi još dva povjesničara. Željko Karaula je obradio Bjelovarce na Šoderici, a Željko Krušelj medijsku sliku “podravske rivijere” u doba njenog turističkog vrhunca tijekom 1980-tih godina.

Zdravko Mihevc je napisao članak o turističkim perspektivama jezera Šoderica, a Ivana Posedi i Nada Bulić o počecima i razvoju Šoderice kao turističko-rekreativnog centra.

Petar Fijačko se osvrnuo na strukturu, obilježja i stavove posjetitelja Šoderica, a Krunoslav Arač na status ptica i pojavu stranih invazivnih vrsta na jezeru Šoderica.

U časopisu je objavljeno još šest članaka druge tematike te 18 prikaza stručnih knjiga i časopisa.

zatvori