Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Muzealci istakli tri moguća datuma osnutka koprivničkog muzeja – koji je pravi?

Okruglim stolom na temu “Počeci Muzeja grada Koprivnice” započeli su prvi Dani koprivničkog muzeja.

Sudionici, dosadašnji i aktualni ravnatelj muzeja, trebali su dati odgovor na pitanje koji je točno datum osnivanja ove važne ustanove. Znamo li to konačno – evo što kaže ravnatelj Robert Čimin:

Teško da se može nakon ovog prvog sastanka, koji je vjerojatno trebao biti održan prije nekoliko godina, pa bismo danas bili pametniji nešto zaključiti.

No, ravnatelji su ipak zaključili da su za osnivanje koprivničkog muzeja bitna tri datuma – 12. studenog 1945. je pokrenuta inicijativa za osnutak Muzeja grada Koprivnice te je osnovan Odbor za osnutak Doma mladih. Drugi je datum 27. srpnja 1951. kad je otvoren prvi javni postav i pokrenuto javno djelovanje što većina sudionika današnjeg okruglog stola drži stvarnim datumom osnivanja koprivničkog muzeja. Treći je datum 17. lipnja 1954. kad je Narodni odbor Općine Koprivnica donio rješenje o osnutku Muzeja.

Ja sam sklon rješenju koje će zadovoljiti sve sudionike današnjeg skupa i građanstvo. To je da je Muzej kao javna ustanova počeo s radom kad je otvorio svoja vrata korisnicima, odnosno građanima Grada Koprivnice. To je 27. srpnja 1951. Iz nekog razloga to je definirano aktom tek 1954. godine.

Uz Čimina te bivše ravnatelje Marijana ŠpoljaraZvonimira Hitreca i Draženku Jalšić Ernečić u raspravama su sudjelovali profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Petrić, akademik Dragutin Feletar, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i dožupan Ivan Pal. Čestitajući na obljetnici, Pal je istakao:

Mislim da mi Koprivničanci doista možemo biti ponosni na ovu ustanovu. Ovo sve što smo radili u posljednjih 7 godina, kao i sve što ste vi radili u proteklih 65 godina, garantira da će i u narednom razdoblju sigurno biti dobrih projekata. Ono što mene osobno veseli jest činjenica da sam kao dožupan imao prilike sudjelovati u nekim stvarima, na čemu zahvaljujem bivšim i sadašnjem ravnatelju.

Obilježavanje Dana muzeja nastavlja se sutra u hlebinskoj galeriji naivne umjetnosti gdje će biti predstavljena zbirka pjesama Mirjane Hegedušić te Zbornik radova “Ivan Generalić: Djelo, život, vrijeme”. Za petak je najavljen Dan otvorenih vrata muzeja, te navečer performans Entropija u Sinagogi, potom otvorenje izložbe Vlatka Vinceka “Urdoksa” u Galeriji Koprivnica. Dani Muzeja završit će u velikom muzejskom dvorištu i instalacijom “Svaka biljka je svjetiljka Vol. II” te koncertom grupe “Pepel Puh”.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori