Subota, 27. travnja 2024.

Koprivničanci će brže i jednostavnije do novca za osnovnoškolske udžbenike

Grad Koprivnica je pojednostavio proceduru sufinanciranja osnovnoškolskih udžbenika. U Gradskoj upravi su određeni paušalni iznosi koji odgovaraju stvarnoj cijeni udžbenika, pa više neće trebati preračunavati svaku stavku pojedinačno.

Brigu oko pripreme svih podataka poput onih o primanjima u kućanstvu, pripremit će zaposlenici gradske uprave, čime se rasterećuju nastavnici, razrednici i školska administracija. Uz pojednostavljenje procedure, tako će se dobiti na brzini i efikasnosti pa bi korisnici ove gradske potpore novac trebali dobiti mnogo brže nego lani. Rekao je to Dravi.info pročelnik za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski te istakao:

Od 22. srpnja, kad je ova Odluka stupila na snagu, nakon objave u Glasniku Grada Koprivnice, svi oni roditelji koji su kupili udžbenike, mogu uz predočenje računa i ove minimalno potrebne dokumentacije, ostvariti pravo – ako ispunjavaju kriterije iz Odluke, na povrat dijela troškova za nabavu udžbenika.

Zahtjevi za sufinanciranje udžbenika podnose se na objavljenim obrascima u matičnim školama, a obrađivat će ih gradska administracija kojoj su dostupni svi relevantni podaci o imovnskom cenzusu obitelji. Promjenama u sustavu subvencioniranja zadovoljna je i gradska oporba. HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan očekuje pak da se učini i korak dalje:

Mislim da bi nam svima na prvom mjestu trebalo biti razmišljanje da se danas – sutra u Koprivnici dovedemo u situaciju da sva naša djeca, bez obzira na imovinski cenzus, imaju besplatne udžbenike. Mislim da će to biti uspjeh svih nas. Osim toga, tako ćemo izaći u susret roditeljima i obiteljima.

Koprivnica spada među rijetke gradove u Hrvatskoj koji sufinanciraju udžbenike, iako bi uvjete obrazovanja trebala osigurati država, podsjetio je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te je izrazio uvjetno slaganje s HDZ-ovim Forjanom:

Slažem se s vama da nam je svima cilj i da nam treba biti cilj da što više djece obuhvatimo tim projektom i tim cenzusima. Ali! – ne do kraja, jer samo bih skrenuo pažnju da u ovom gradu ima roditelja koji imaju po 15, 20, 30, 40 tisuća kuna mjesečnih neto prihoda. Mislim da je bolje da netko dobije nešto dodatno za osnovnu školu nego da se subvencioniraju ljudi koji žive daleko, daleko iznad državnog prosjeka.

Koprivnica je u svom proračunu za sufiinanciranje udžbenika osigurala 476.000 kuna. A kako nam je potvrdio pročelnik Ledinski, intenzivno se radi na osmišljavanju modela da i koprivnički srednjoškolci – ne oni koji pohađaju koprivničke srednje škole već građani Koprivnice koji pohađaju srednje škole, dobiju subvenciju za udžbenike, što – kaže Ledinski, neće ovisiti o tome hoće li nešto slično sufinancirati i županija.

zatvori