Ponedjeljak, 8. srpnja 2024.

REBALANS Gradski proračun smanjen za 7 milijuna kuna

Iako je na dnevnom redu bilo 25 točaka, ljetna sjednica koprivničkog Gradskog vijeća protekla je u znaku gradskih financija. Koprivnički vijećnici tako su odlučili o smanjenju gradskog proračuna za nešto manje od sedam milijuna kuna – sa 198.236.550 na 191.515.297 kuna.

Obrazlažući ovaj potez, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić pojasnio je da je do smanjenja došlo jer su zbog nefunkcioniranja Vlade izostale neke potpore, poput sufinanciranja javno-privatnog partnerstva za koprivničku Gimnaziju i njenu sportsku dvoranu. I iako se ne događa ništa ekskluzivno, Zrinski trg pa tako i građani Koprivnice imaju razloga za zadovoljstvo, ocijenio je Jakšić:

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

— Posebno nas veseli da u prvom polugodištu imamo suficit od 5 miijuna kuna. To nam daje dobar vjetar u leđa da realiziramo želju svođenja deficita iz 2013./14. na nulu.

Današnji rebalans samo je dokaz oporbenom klubu HDZ-HSS da su već godinama u pravu kad govore o gradskim financijama. Smanjenje proračuna logično je jer je riječ o realnom stanju gradske blagajne, zaključio je ispred Kluba Ernest Forjan te zaključio da će nakon prodaje plinskog biznisa tim novcem kupiti glasove građana financiranjem njihovih javnih potreba:

Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.
Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

— Ovo je polupredizborni rebalans s figom u džepu jer je do lokalnih izbora nešto manje od godinu dana. Bit ćemo protiv rebalansa!

Izostanak državne potpore za spojnu cestu Reka – Starigrad, izostanak natječaja za sredstva Europske unije, izostanak natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te činjenica da smo ostali bez državne potpore za JPP razlog su smanjenja proračuna, uzvratio je Jakšić, ali i rekao da ipak vidi svjetlo na kraju tunela:

— Ono što nas puni optimizmom jest činjenica da su prihodi od poreza veći za 15%, prihodi od poreza na dohodak veći su za 13%. Čak je i prodaja zemljišta, iako još uvijek daleko od zlatnih vremena, u prvom ovogodišnjem polugodištu veća za 67%. Prema službenim podacima FINA-e, prihodi u gospodarstvu u Koprivnici su rasli za 4,5%, neto dobit poduzeća je veća za 33,9%, izvoz je rastao 10,9%, a broj nezaposlenih je za područje bivše Općine Koprivnica 2.731 što je manje nego 2008. godine. Koprivnica ujedno nije ni primjer gradova iz kojih se masovno iseljava. Štoviše, bilježimo doseljavanja, ali i porast radnih mjesta u gospodarstvu za 5,1%.

Podaci da je Koprivnica deveti grad u Hrvatskoj po ekonomskim pokazateljima dovoljni su gradskoj vlasti za uvjerenje da će realizirati proračun, kao i da mogu reći da je Koprivnica izašla iz krize, zaključio je Jakšić.

zatvori