Subota, 28. rujna 2024.

Koprivnica ovoga vikenda slavi naivnu umjetnost i lokalnu baštinu

22. godinu za redom u Koprivnici se održava kulturno turistička manifestacija Podravski motivi: sajam naivne umjetnosti, gastronomije, etno glazbe i starih zanata, sve u svemu podravske baštine.

Da je riječ o iznimno važnoj manifestaciji, rekao je predsjednik gradske Turističke zajednice, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić:

Trebamo pošteno reći da sve ono što danas imamo u Podravini je jednim dijelom utkano u naivnu umjestnost. A paralelno s naivnom umjetnošću se razvijalo i gospodarstvo, te je upravo to u zajedništvu činilo razvojnu komponentu Koprivnice i Podravine.

Istaknuvši da je riječ o najvećem sajmu naivne umjetnosti u svijetu, Jakšić je poručio da na naivnu umjetnost možemo itekeko biti ponosni i bez srama je promovirati po cijelom svijetu:

Mislim da premalo poštujemo sve ono što je Podravina nekad imala i ima i danas, da premalo poštujemo podravsko srce, a samim time i naivnu umjetnost, našu gastronomiju, obrte – osobito tradicijske koje itekako trebamo čuvati. Stoga nam je obveza i dužnost i dalje razvijati koncept Podravskih motiva, da i dalje razvijamo koncept i promociju naivne umjetnosti. Jer što ćemo više sami cijeniti sebe, što ćemo to više pronositi diljem zemaljske kugle, to će nas zasigurno taj svijet više cijeniti i percipirati. Nažalost, puno se puta događa da se naivnoj umjetnosti više dive ljudi izvana nego mi koji smo tu.

Podravski motivi drugu se godinu za redom održavaju u hladu gradskoga parka. Svoje umjetnine predstavlja pedesetak slikara i kipara naive, koji će uz to igrati i Europsko nogometno prvenstvo naivcof, u starinskim dresovima i skrpanom loptom. Podravski motivi su i značajna gospodarska manifestacija jer sa svojim robama i uslugama sudjeluje i stotinjak gospodarstvenika.

Recimo i da je ključeve grada Koprivnice sinoć simbolično preuzeo Nikola Večenaj Leportinov.

Slušaj uživo
zatvori