Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Vrhunski programeri na Codefestu traže način kako poboljšati život u Koprivnici

U koprivničkom Domu mladih u tijeku je CODEFEST – prvo  koprivničko hackathon natjecanje. Programeri okupljeni u 8 timova natječu se u osmišljavanju inovativnih ideja za dobrobit grada Koprivnice, a zadaci koje su dobili na licu mjesta su online tržnica i online Koprivnica.

Konkretnije, timovi moraju izraditi aplikaciju za online naručivanje artikala s gradske tržnice te sustav internetskog pregleda događanja u gradu Koprivnici.

Što od njih očekuje kako bi osvojili jednu od vrijednih nagrada, pojasnila je direktorica Koprivničkog poduzetnika, organizatora natjecanja, Martina Golčić. — Kod tržnice želimo promovirati i pomoći ljudima koji prodaju na tržnici da više prodaju, da se plasiraju njihovi proizvodi i da se plasira njihova proizvodnja. Kod online Koprivnice želimo na portalu objediniti sve događaje od besplatnih zdravstvenih pregleda do zabavnih sadržaja da i turisti i građani na jednoj stranici mogu konzumirati sve informacije.

Da baš njegov tim ima najinovativniju ideju s kojom će osvojiti stručni žiri uvjeren je Marko Petulić iz Križevaca. – Bavim se programiranjem već nekih sedam godina u C++-u, ali ovaj put ćemo raditi web aplikacije. Tu je programiranje malo drugačije, ali vjerujem da će moj tim uspjeti. Očekujem pobjedu, možda drugo mjesto, ali vjerujem da ćemo biti prvi.

Ovakvi projekti i ideje dobivat će podršku Grada Koprivnice, čak i veću nego do sada, rekao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te dodao: — Svaka ovakva nova stvar podiže spremnost i konkurentnost naših mladih ljudi. Naravno da je tu i kroz njihov razvoj i razvoj ljudskih potencijala koje jedan grad ima, veliki značaj za Koprivnicu. S obzirom na dva zadatka koja će danas razrađivati, očekujemo određene benefite i korist za grad i građane ovog grada.

Programeri za osmišljavanje inovativnih ideja imaju 12 sati te će se pobjednici i njihova najbolja rješenja i inovacije proglasiti u 22 sata.

zatvori