Nedjelja, 29. rujna 2024.

Ako pružate dom bijeloj rodi imate pravo na novčanu naknadu

Koprivničko-križevačka županija se i ove godine preko svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode uključila u provođenje projekta “Zaštita i očuvanje bijele rode” u 2016. godini, koji se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U našoj županiji ovaj projekt se provodi već sedmu godinu za redom, a cilj mu je da se kroz očuvanje i zaštitu populacije bijele rode (Ciconia ciconia) pridonese očuvanju područja i prostora u kojem se one nalaze. Bijela roda je europska gnjezdarica te je strogo zaštićena vrsta Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama.

Vlasnici ili korisnici stambenih ili gospodarskih ili drugih građevinskih objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode da bi ga očuvali mogu dobiti naknadu u iznosu od 700 kuna po gnijezdu.

Na koji način do naknade detaljno je objašnjeno na internetskim stranicama Županije, a dodatne informacije o projektu mogu se dobiti svaki radni dan od 7:00 do 15:00 sati na broj telefona 048/ 621 790 ili putem elektroničke pošte na adresi [email protected] .

Slušaj uživo
zatvori