Subota, 27. travnja 2024.

Uspješno prijavljeno 20 EU projekata vrijednih 9 i pol milijuna eura

Koprivničko-križevački župan Darko Koren okupio je sa suradnicima novinare u koprivničkom sjedištu županije kako bi ih izvijestio o uspješnoj predaji podravsko-prigorskih projekata za financiranje iz Interreg programa V-A suradnje Mađarska – Hrvatska.

U tom je programu za programe prekogranične suradnje u razdoblju od 2014. do 2020. godine osigurano gotovo 60 milijuna eura. Dionici s područja naše županije prošlog su tjedna, točnije 31. svibnja, uspješno prijavili 20 projekata ukupne vrijednosti 9.508.721,73 eura. Od toga sedam je projekata s područja turizma u vrijednosti 4,6 mil. eura, dva projekta obnove ekološke raznolikosti u vrijednosti od 2,5 milijuna i osam obrazovnih projekata vrijednih 1,7 mil. eura.

Iako kaže da uvijek može bolje, župan Koren u načelu je zadovoljan spremnošću lokalnih dionika za osmišljavanje projekata i povlačenje europskog novca:

Naravno, pitanje je koliko će od toga u konačnici biti i realizirano, koliko će novca zaista doći. Radi se jako puno, mogu reći da sam zadovoljan. Ima prostora jako puno, ali mogu reći i da izuzetno puno radimo na tome i da ćemo imati i rezultate.

Župan Koren kaže da projekti raspisani od strane Europske unije, koja skrbi za ravnomjerni razvoj, puno znače i građanima Podravine i Prigorja:

Znači da imamo mogućnosti realizirati projekte, izgraditi nešto, kupiti opremu. Sad će biti otvoreni programi u zdravstvu. To nam otvara mogućnosti da ih realiziramo pod vrlo povoljnim uvjetima, možemo reći zabadava.

Dva najveća projekta koja bi trebala biti realizirana uz pomoć europskog novca u našem kraju su sustav navodnjavanja Koljak i Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica. Koren vjeruje da će upravo potonji projekt biti uspješno apliciran te da će njegova gradnja ipak početi ove jeseni, što će iznimno doprinijeti i lokalnom gospodarstvu.

zatvori