Nedjelja, 29. rujna 2024.

UPISI U SREDNJE ŠKOLE Osmašima na raspolaganju 40-ak programa i zanimanja

1.138 podravsko-prigorskih učenika upisuje se u srednje škole. Prvi puta nakon nekoliko godina učenici za upis imaju tri roka. Prvi – ljetni počinje 27. lipnja, dok će konačna ljestvica poretka biti objavljena 11. srpnja.

Za buduće srednjoškolce u našoj je županiji osigurano 1.216 upisnih mjesta što je za osamdesetak mjesta više od broja učenika koliko ih se upisuje. Zašto je tome tako, Dravi.info pojasnio je koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal: – Planiranje takvog tipa pokazalo se proteklih godina u redu zato što nam dolazi jedan broj učenika iz županija koje graniče s nama. Tu se ponajviše radi o Međimurskoj, Varaždinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji i učenicima koji upisuju zanimanja koja im nisu bliže dostupna u njihovim županijama.

Osmaši u našoj županiji mogu birati između četrdesetak različitih zanimanja, a prema iskustvima iz prijašnjih godina, od četverogodišnjih programa najtraženije su gimnazija, medicinska i elektrotehnička škola. Konkretno, za medicinsku školu je, prema riječima zamjenika Pala, prošle godine bilo trostruko više zainteresiranih od broja učenika koliko je ta koprivnička škola upisivala.

Najveći je problem s trogodišnjim obrtničkim zanimanja, ističe zamjenik Pal kojeg smo pitali i zadovoljava li broj upisnih mjesta potrebe podravsko-prigorskog gospodarstva. – To je vječna tema. Osobno se 35 godina bavim istim problemom i po tom pitanju nismo došli na zelenu granu. Uvijek postoji nesrazmjer između onoga što se upisuje i što je neka potreba u gospodarstvu. Osnovni problem je to što nemamo jasnu državnu strategiju po tom pitanju. Sada bi se trebala upisivati zanimanja koja će biti interesantna za tri ili četiri godine, a tih jasnih pokazatelja nemamo. Uzmite, recimo, građevinski sektor: oni sada trebaju fasadere, ali prije tri godine nisu znali da će ih sada trebati. Jako je teško prema tome planirati upise – zaključuje Pal.

Neki od naših učenika će također prema prijašnjim iskustvima svoju srednju školu potražiti izvan granica Koprivničko-križevačke županije, a zamjenik Pal ističe da je to slučaj ponajviše u njezinim rubnim dijelovima.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Slušaj uživo
zatvori