Ponedjeljak, 29. srpnja 2024.

Upisi u Obrtničku školu ove godine prilagođeni potrebama tržišta rada

Osmaši će u Obrtničkoj školi Koprivnica sljedeće školske godine moći upisati 22 različita zanimanja. Od toga dva po četverogodišnjem programu, 17 po trogodišnjem i tri zanimanja za djecu s teškoćama u razvoju.

No, upisivat će se i manji broj učenika po pojedinom zanimanju, rekao je na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji ravnatelj škole Ratimir Ljubić te obrazložio:

S obzirom na to da smo gledali da pokušamo dati veliki izbor zanimanja da omogućimo tim mladim ljudima nekakvu budućnost, idemo na veliki broj zanimanja s relativno malim brojem učenika. Upisivat ćemo po osam učenika u zanimanju iz dva razloga – da im se osigura nekakva budućnost, da se lakše zaposle, a isto tako i da im omogućimo kvalitetnu i dobru praksu.

Od sljedeće školske godine u koprivničko Obrtničkoj školi moći će se školovati i za autolakirera i elektroničara-mehaničara, zanimanja koja se pet, šest godina nisu školovala u toj školi. Uvode se ponovno jer, prema riječima ravnatelja Ljubića, za tim radnicima postoji kronična potreba na tržištu rada. Potvrdio je to na tiskovnoj konferenciji direktor prodaje u Hangaru 18 Zoran Bogdanović:

Mi smo u kroničnoj potrebi za kvalitetnim i stručnim radnicima, pogotvo u servisu. Samo tijekom prošle godine smo zaposlili petnaestak novih djelatnika i manje-više smo iscrpili kadar na području županije. Treba nam novi kadar i spremni smo omogućiti stručnu praksu učenicima tijekom cijelog školovanja.

Podsjetimo da prvi – ljetni upisni rok počinje 27. lipnja, dok će konačna ljestvica poretka biti objavljena 11. srpnja.

zatvori