Srijeda, 3. srpnja 2024.

STIŽU OTPADOMJERI Pametne kante mjerit će koliko smeća bacamo

Pilot-projekt korištenja otpadomjera startat će 1. srpnja u koprivničkom Zelenom kvartu. Riječ je o zgradama na trgovima Eugena Kumičića i Zlate Bartl te u Ulici Zvonimira Goloba čijih će 479 stanara u 276 stanova prvi u Koprivnici imati prilike koristi nove spremnike za otpad.

Više nam je rekla predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb:

Sustav je predviđen za miješani komunalni otpad. Svako će domaćinstvo dobiti RFID karticu za korištenje tog spremnika. Ubacivanje otpada u kontejner bit će moguće u vrećama zapremine od 20 litara. Stanar provuče karticu, otvori spremnik, ubaci 20 litara smeća i registrira se količina odloženog otpada svakog stanara prema podacima koji se očitavaju s RFID kartice.

Srpanj i kolovoz tako su mjeseci tijekom kojih će se sustav testirati na Lenišću da bi ga Komunalac s početkom rujna mogao implementirati u zgrade i kućanstva u cijelom gradu.

Recimo i da su kontejneri s brojačima za stanare besplatni, a građani će proći i svojevrsnu obuku o njihovu korištenju. Tako će se znati točna količina otpada kojega Komunalac preuzima od građana i za to im isporučuje račun za zbrinjavanje.

zatvori