Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

INTEGRACIJA ROMA Koprivnička policija romskim obiteljima pomaže saditi vrtove

Na inicijativu Policijske postaje Koprivnica, romske obitelji u Rasinji sade svoje vrtove.

Iz Policijske postaje nadaju se da će na taj način smanjiti sitne krađe s kojima su se susretali na tom području, rekao je Dravi.info načelnik Mišel Kiš:

Prošle jeseni smo primijetili problem sitnih krađa unutar sela. Evidentirane su krađe povrća u manjim iznosima štete, no velika je šteta nastala na uništavanju vrtova. Ti koji kradu zapravo više unište nego što uzmu za sebe. Uzmu par paprika, a ostale slome jer ne paze kao vlasnik. Naravno, svi upiru prste u Rome, nekad osnovano, nekad neosnovano.

Policijski službenici primijetili su da su se neke od romskih obitelji dobro integrirale i da u suradnji sa susjedima obrađuju manje poljoprivredne površine pa su taj primjer uzeli za rješavanje spomenutog problema.

Cilj nam je da oni sami proizvedu hranu, barem za osobne potrebe, da ne bi imali potrebe krasti. Nekakav dugoročni cilj nam je da se oni što bolje integriraju u društvo i u svoje selo i dokažu svima da i oni mogu brinuti za sebe te da budu dobar primjer ostalima.

Inicijativu je pozdravio predstavnik romske nacionalne manjine u našoj županiji Franjo Horvat koji će je pokušati preslikati na još nekoliko općina koje se suočavaju sa sličnim problemima:

Meni je stvarno jako drago što moji Romi vide da nisu odbačeni i da nije policija tu samo kada treba nekoga privesti. Sada znaju da su oni spremni pomoći u svim segmentima romske problematike. To je jedan dobar početak i nadam se da ćemo to proslijediti u više mjesta.

Ideju je realizirala Općina Rasinja koja je za sedam romskih obitelji, koliko ih do sada nije imalo svoje vrtove, omogućila obradu zemlje i pripremu za sadnju. Policijski službenici i mještani uključili su se i u nabavku sjemena i sadnica. Bolje im je pomoći na taj način nego im dati novac, kaže načelnik Kiš:

Mislim da je najgore zapravo ono što sad radimo, da im damo novac. Oni s novcem ne znaju raspolagati, barem ne racionalno pa idemo im radije pomoći na neki drugi način. Novac oni sigurno neće uložiti u vrt i neće razmišljati na način da će im se to za par mjeseci višestruko vratiti. Zato smo odlučili pokušati nešto drugo.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori