Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Prva Jakšićeva kava s poduzetnicima: Kako zajedno do uspješnijeg gospodarstva

Petak popodne poslije službenog radnog vremena bio je termin za prvu ‘kavu s gradonačelnikom’ za koprivničke poduzetnike i obrtnike. Bila je to prigoda da gradski poduzetnici kažu gradskoj vlasti s kojim se problemima susreću u svakodnevnom funkcioniranju te da otvore put zajedničkom djelovanju na poboljšanju gradskog gospodarstva.

Zamjenik predsjednice koprivničkog Udruženja obrtnika Darko Frankol obrtništvom se bavi 25 godina i, kako kaže, iako teško, redovno podmiruje sve obveze, poglavito prema državi. Na upit što očekuje od gradske vlasti, Frankol je rekao:

– Susret s gradonačelnikom iznimno nam znači jer je to prilika da kao čelni čovjek grada vidi s kojim se problemima mali poduzetnici susreću. Iako ne očekujem da riješi sve naše probleme, već je velika stvar da nas sasluša.

Uz lošu poreznu politiku, koja je ionako u ingerenciji države, Frankol je kao najveće probleme istakao gradske komunalne namete, među kojima je najistaknutija naplata zbrinjavanja otpada. Naime, mali poduzetnici smatraju da im se naplaćuje daleko više nego što doista imaju smeća. Frankol uopće ne dvoji da će kava s gradonačelnikom polučiti željene rezultate:

– Gradonačelnik je pravi igrač, mlad je i mislim da će biti pozitivnih rezultata. Moramo surađivati. Mi smo Koprivničanci, ovdje radimo, plaćamo poreze, naša su djeca ovdje ostala i svoju budućnost vidimo u ovome gradu. Stoga sam uvjeren da ćemo zajedno postići više.

Poduzetnici od gradske uprave očekuju i da posreduje kako bi država pravednije razrezala poreze i tako omogućila poduzetnicima ne samo da preživljavaju već i da rastu i razvijaju svoje poslovanje.

Domaćin kave na Zrinskom trgu, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić rekao je da uvodi novi koncept suradnje s poduzetnicima. Cilj je popričati sa svakim poduzetnikom i tako doznati što im treba i kako im zaposleni u gradskim službama mogu biti još boljim servisom. Kad je pak riječ o gradskim nametima, Jakšić ističe da je Koprivnica ispod uobičajene linije. No često dolazi do nerazumijevanja, kao što je to u slučaju spomeničke rente koju je Grad dužan naplaćivati jer ga na to sili zakon.

– U Hrvatskoj je trend da se zakonom nameću neki nameti koji su doista nepotrebni. Možda izbistrimo neke prijedloge prema Zagrebu, pa se od nekih nameta i odustane – kazao je Jakšić.

Kad je pak riječ o Frankolovoj primjedbi da koprivnički Komunalac naplaćuje zbrinjavanje otpada za količine koje obrtnici objektivno ne predaju, Jakšić je rekao da je svjestan tog problema:

– To je definitivno činjenica i na tome se sad vrlo ozbiljno radi. Kroz sljedećih mjesec-dva ćemo tu priču konačno staviti u red onako kako to doista treba i biti.

Susreti s poduzetnicima korisni su za gradske stručne službe, ocijenila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić. Kaže da su spremni dorađivati program gradskih mjera poticanja kako bi u Koprivnici došlo do novog gospodarskog rasta, ne samo po otvaranju novih obrta i poduzeća već i po povećanju broja zaposlenih osoba te financijskih pokazatelja uspješnog poslovanja. U Koprivnici se poduzetništvo trenutno potiče kroz četiri različite skupine mjera: za inovacije, za novootvorena poduzeća, za korištenje EU fondova i za intenzivnije korištenje potpornih institucija. Uz upozorenje da projekt treba pripremati barem godinu dana unaprijed, kako bi spremno dočekao raspisivanje natječaja, Golčić kaže da tvrtka koju vodi koprivničkim poduzetnicima nudi kontakte sa svim potpornim institucijama, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

Da su na pravom putu potvrdila je najavivši: – Uskoro ćete dobiti informaciju o prvoj investiciji poslovnih anđela u Koprivnici. Odlučili su dati potporu tvrtki koja posluje kod nas u Poduzetniku. Zasad ne smijem više reći, ali to je zasigurno dobar signal za sve one koji misle da je to moguće samo u Americi.

Prema najnovijim analizama FINA-e, Koprivnica trenutno spada među gospodarski najuspješnije gradove u Hrvatskoj. No pitanje je može li biti u potpunosti uspješna ako ju ne prati i gospodarski uspješno okružje.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori