Nedjelja, 6. listopada 2024.

CRNA PROMETNA STATISTIKA Pamet u glavu jer je sve više stradalih na cestama

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu ove godine, u usporedbi s lanjskim pokazateljima, naginje u negativnom smjeru. Prometnih nesreća više je nego u istom razdoblju prošle godine, a nažalost je i više osoba izgubilo život na podravsko-prigorskim prometnicima. Čini se, stoga, da se nastavlja lanjski trend povećanja broja poginulih i stradalih u prometu.

Konkretnije, u prvih pet mjeseci ove godine na području nadležnosti Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 232 prometne nesreće, 13 više nego u istom razdoblju lani. Prošle smo godine u prvih pet mjeseci imali tri nesreće s poginulim osobama, a ove ih se godine dogodilo već pet. Neznatno je manje nesreća s ozlijeđenim osobama (ove godine 90, lani 92), ali je više nesreća s materijalnom štetom (137, lani 124).

U ovogodišnjim su nesrećama ukupno sudjelovale 542 osobe (lani 492). Osim već spomenutih petero smrtno stradalih, 32 su osobe teže, a njih 108 lakše je ozlijeđeno (lani 30 odnosno 102).

Negativan je trend nastavljen i u lipnju kada su se dogodile nove dvije prometne nesreće s poginulim osobama u kojima su dvije osobe smrtno stradale.

Od svih ovogodišnjih nesreća, njih 48 ili 21% dogodile su se uslijed nepropisne i neprilagođene brzine. Među njima je jedna nesreća s poginulom osobom i 23 nesreće s tjelesnim ozljedama. U usporedbi s lanjskim pokazateljima, broj takvih nesreća smanjen je za 18% (lani ih je bilo 59).

Ukupno 50 nesreća (22%) dogodilo se zbog oduzimanja prednosti prolaska. I tu je jedna prometna nesreća sa smrtnom posljedicom. Takvih je nesreća za 19% više nego lani, kada zbog oduzimanja prednosti nije bilo smrtnih slučajeva. Više je i osoba koje su zadobile lakše i teže tjelesne ozljede.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Također, devet prometnih nesreća dogodilo se zbog nepropisnog pretjecanja, među kojima je i jedna s najtežim posljedicama, čega lani nije bilo. Zbog tog je razloga ove godine jedna osoba poginula i pet ih je lakše ozlijeđeno.

25 prometnih nesreća uzrokovala je vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, što je više nego dvostruko više nego lani kada ih je bilo 11. Tu je i jedna nesreća s poginulom osobom i njih 15 s posljedicama u vidu tjelesnih ozljeda. Lani su u takvim nesrećama nastradale svega tri osobe, a ove godine čak 23 uz već spomenut smrtni slučaj.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Alkohol i dalje među glavnim problemima

Gotovo trećinu svih prometnih nesreća u prvih pet mjeseci ove godine skrivili su vozači pod utjecajem alkohola, a takvih je bilo 69 (devet više nego lani). Stradale su 43 osobe, deset više nego prošle godine.

Mladi vozači izazvali su 52 prometne nesreće, čak 20 više nego lani. Među njima su i dvije prometne nesreće s najtežim posljedicama i 19 s ozlijeđenim osobama. Stradalo je 40 osoba: dvije su izgubile život, devet ih je teže, a 26 lakše ozlijeđeno. Pritom je stradalo i 17 mladih vozača, a jedan je izgubio život.

Pješaci su sudjelovali u 13 prometnih nesreća, dvije više nego u istom razdoblju lani kada nije bilo poginulih pješaka, dok je ove godine ipak jedan izgubio život. Devetero ih je ozlijeđeno, jedan manje nego u prvih pet mjeseci prošle godine.

Biciklisti su sudjelovali u 17 prometnih nesreća (lani 12), od čega u dvije nesreće s poginulim osobama (lani 0) te 10 nesreća s ozlijeđenim osobama (lani 11). Ukupno je 12 vozača bicikala nastradalo: dvojica smrtno (lani 0), tri teško (lani 1) i sedam lakše (lani 9).

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Oprezno u prometu

– S obzirom na negativan trend događanja prometnih nesreća i stradavanja sudionika u istima, ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometnih znakova – poručuju iz PU koprivničko-križevačke te donose niz savjeta i preporuka:

  • Posebno apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebice mlade vozače, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, s obzirom na to da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima;
  • Prilikom vožnje u slijedu nužno je povećati razmak između vozila te vozilo držati na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, kako bi se izbjeglo zahvaćanje bankine i slijetanje vozila s kolnika. U zavoju vozilom ne prelazite na suprotni kolnički trak s obzirom na to da postoji velika vjerojatnost događanja prometne nesreće;
  • Prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu ne “ulijetati u škare”, ne pretjecati vozila ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, a prije svakog ulaska u zavoj nužno je smanjiti brzinu kretanja vozila. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika;
  • Podsjećamo vozače motornih vozila da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz;
  • Pješake molimo da za svoje kretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno nogostupe, da za prelazak preko kolnika koriste obilježene pješačke prijelaze, dok se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Isto tako, skrećemo im pozornost da u vrijeme smanjene vidljivosti i noću, radi ranije uočljivosti od strane vozača i veće osobne sigurnosti, koriste reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću materiju.
  • Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno;
  • Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige te preporučamo korištenje zaštitnih odijela jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu;
  • Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama te da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala i pješaci tijekom noći trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno reflektirajućim prslukom;
  • Vozači i svi ostali sudionici u prometu, budite koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer vam brza reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete čuti zvuk sirene policije ili hitne pomoći. Ne telefonirajte tijekom vožnje i ne šaljite poruke mobitelom, radije vozilo zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku;
  • U uvjetima smanjene vidljivosti (noć, kiša) budite dodatno oprezni, po potrebi smanjite brzinu te imajte na umu da zbog loše procjene može doći do gubitka kontrole nad vozilom.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Slušaj uživo
zatvori