Nedjelja, 29. rujna 2024.

AKADEMIK FELETAR: Želim dovesti studij geografije u Koprivnicu

Sedmog akademika u povijesti Podravine, dr. Dragutina Feletara, ugostili su danas u Gradskoj upravi zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te njegova zamjenica Melita Samoborec.

Primanje Koprivničanca koji je jedan od vodećih hrvatskih geografa s obimnom znanstvenom produkcijom u Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, od velikog je značaja za naš grad, rekao je gradonačelnik Jakšić:

Ne moram objašnjavati koliko je to velika stvar i koliko je značaj toga da imamo Koprivničanca u sazivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. To puno govori o gospodinu Feletaru koji je cijeli svoj život uložio u znanost, ali i u našu Podravinu i našu Koprivnicu i na tome mu veliko hvala. Isto tako, ne moram posebno naglašavati koliki je značaj kad se čuje ime Koprivnice i to na način da imamo nekoga u samoj Akademiji.

Dr. Feletar je autor i koautor brojnih knjiga – objavio je 23 znanstvene knjige, 46 stručnih knjiga te 5 knjiga iz književnosti i 22 udžbenika iz geografije za osnovne i srednje škole.

Govoreći o svom radu, dr. Feletar istaknuo je da bez znanstvenog rada nema napretka te se osvrnuo na značaj Sveučilišta Sjever za budućnost našega kraja, ali i najavio da planira pomoći oko otvaranja studija geografije u Koprivnici.

Mislim da je Sveučilište Sjever najbolji potez koji se mogao dogoditi Koprivnici. Naravno, to mora biti kvasac za nove programe koji su potrebni ovom sjevernom dijelu Hrvatske. Mislim da je osnovica odlično napravljena i ja ću maksimalno pomoći te planiram da bi se studij geografije trebao otvoriti, s obzirom na potrebe. Možda ću već ovaj mjesec dovesti vodstvo Akademije.

Uz zahvalu Gradu i Županiji, bez čije pomoći iza njega ne bi bio ovako bogat opus, dr. Feletar se posebno pohvalio brojnim vrhunskim stručnjacima koje je školovao. Među njima je i Koprivničanac Hrvoje Petrić, za kojega je, prema Feletarovim riječima, samo pitanje vremena kad će i on biti formalno primljen u društvo najučenijih hrvatskih građana.

Slušaj uživo
zatvori