Srijeda, 15. svibnja 2024.

Otkrivanje spomenika na Florijanskom trgu najvjerojatnije u drugoj polovici srpnja

Otkrivanje koprivničkog Spomenika hrvatskoj slobodi sigurno neće biti za Dan državnosti, kao što su predlagali koprivnički branitelji. Neslužbeno doznajemo da se s Uredom Predsjednice Republike Hrvatske dogovara da se svečanost upriliči u drugoj polovici srpnja, a dolazak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović navodno se dogovara za jedan od tri ponuđena datuma.

Na traženje branitelja Gradska je uprava uputila pozive u Ured Predsjednice, ali i u Vladu te u Sabor jer su, kako nam je nedavno rekao predsjednik Povjerenstva za branitelje koprivničkog Gradskog vijeća Ivica Jurenec, s pravom inzistirali da na svečanost dođu i Predsjednica Republike, i Premijer i predsjednik Sabora. No branitelji su svjesni da se od njhova zahtjeva pa do danas mnogo toga promijenilo u državnoj vlasti. Stoga su i oni prilagodili svoja očekivanja, rekao nam je Jurenec:

To su naše želje bile! Naravno da su to bile naše želje, koje su poprilično nerealne, ali mislim da će s vrhovnom zapovjednicom biti svi zadovoljeni.

Spomenik je trebao biti otkriven još u rujnu, za Dan koprivničkih branitelja, no svečanost se odgađala zbog kašnjenja radova. Sada se pak odgađa kako bi se omogućio dolazak državnih dužnosnika koje branitelji žele na ovoj svečanosti u Koprivnici. Jurenec kaže da ne dvoji da će, godišnjim odmorima usprkos, na svečanosti biti i dosta građana:

– Mislim da će biti dovoljno onih koji su zainteresirani za otkrivanje spomenika. Uostalom, spomenik je već saživio s gradom i on živi u tom kvartu pa se ne bojim da na svečanosti neće biti građana.

Branitelji predlažu da tijekom svečanosti otkrivanja spomenika budu pročitana i imena poginulih ovdašnjih branitelja te da uz spomenik budu položeni vijenci. No kako će točno izgledati svečanost, bit će dogovoreno s protokolom.

Recimo još i da od 10. svibnja, kad su u Vladu, Sabor i Ured Predsjednice poslani pozivi da najviši državni dužnosnici dođu u Koprivnicu uoči Dana državnosti 24. lipnja, iz Vlade i Sabora u naš grad nije stigao odgovor.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori