Utorak, 7. svibnja 2024.

‘Stambena zajednica osigurala bi budućnost djeci s teškoćama u razvoju nakon škole’

Udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom LOKI zajedno s koprivničkom Obrtničkom školom učenicima pomoćnih zanimanja i njihovim roditeljima pokušava približiti organizirano stanovanje i kasniji život u zajednici.

Radi se o projektu “Moja kućica, moja slobodica” čije su dosadašnje aktvnosti predstavili na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji. U Koprivničko-križevačkoj županiji ne postoji stambena zajednica pa je cilj projekta educirati roditelje i njihovu djecu što znači stanovati uz podršku, rekao je predsjednik Udruge LOKI Luka Femec te dodao:

Ono što svi znamo i ono što svi nažalost vrlo često zaboravljamo je da su djeca s teškoćama u razvoju do 21 godine u sustavu odgoja i obrazovanja. U tom sustavu postoji nekakva kontinuirana skrb, odgoj i obrazovanje, ali nakon toga usluge u zajednici su vrlo ograničene. Baš iz tog razloga nama je bio cilj predstaviti organizirano stanovanje kao jednu od mogućnosti pružanja socijalnih usluga, ali i ostanka djece u svojim sredinama.

U koprivničkoj Obrtničkoj školi već se godinama školuju djeca s teškoćama u razvoju u programima niže stručne spreme. Poučen dosadašnjim iskustvom ravnatelj škole Ratimir Ljubić nada se da će se ovaj projekt na kraju rezultirati barem jednom stambenom zajednicom:

Nažalost, ta djeca provedu tri godine u školi i primijetili smo da se nakon toga mali broj učenika zaposli, a ostali su prepušteni sami sebi. Kad su iz Udruge došli k nama s idejom da bi trebalo pokrenuti prvo edukaciju, a kasnije i inicijativu za osnivanjem stambenih zajednica mi smo to objeručke prihvatili. Jedan dio djece kad navrši 18 godina i koji su u udomiteljskim obiteljima nađu se na ulici. Drugi dio djece živi s roditeljima koji su stari i bolesni i oni su prepušteni sami sebi. Za takvu populaciju nažalost ima jako malo posla.

Kroz šest tema i dvanaest radionica roditelji i njihova djeca upoznali su se s organiziranim stanovanjem kao jednom od socijalnih usluga u zajednici koje doprinose samostalnom stanovanju uz podršku, imali priliku kroz raspravu i međusobnu interakciju razgovarati o vlastitim iskustvima te zajedničkim snagama sudjelovati u kreiranju osobno usmjerenih planova podrške. Spomenimo na kraju da je projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

zatvori