Petak, 26. travnja 2024.

JAKŠIĆ ‘Raspuštena vlada igra se s interesima Podravke, Koprivnice i Podravine i Prigorja’

Koprivnica traži hitan sastanak s tehničkim premijerom Tihomirom Oreškovićem, s predstojnikom Državne agencija za upravljanje državnom imovinom, a obratit će se i predsjedniku Nadzornog odbora Podravke.

Povod ovim dramatičnim potezima jest prijedlog DUDI-a (Državne agencije za upravljanje državnom imovinom) da se izmjeni prijedlog dogovorene odluke i na skupštini dioničkog društva Podravka imenuju četiri nova člana Nadzornog odbora (To su Davor Vašiček, Ivo Grabovac, Anto Bajo i Mirko Volarević, svi za zagrebačkim adresama). Tako raspuštena vlada i HDZ žele uhljebiti neke kadrove, među kojima su i članovi obitelji državnih dužnosnika. Rekao je to novinarima zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić te na upit što doista očekuje od susreta s premijerom Oreškovićem odgovorio:

– Ja sam uvjeren da ćemo se sresti. Osobno sam uvjeren da premijer Orešković, koji dolazi iz biznis sektora, možda za ovo i ne zna, i uvjeren sam da to ne podržava. Doista vjerujem da su ovo sada samo pokušaji ostataka ostataka onoga što je ostalo ili što će ostati od HDZ-ove vladavine u proteklih šest mjeseci da još nekoga namire, nekoga zadovolje i ostvare svoj sitni politikantski interes.

Jakšić je uvjeren da su ovi potezi raspuštene vlade protuzakoniti, te je obrazložio:

– Sad, u ova dva mjeseca, kad se zna da se ide na nove izbore, kad se zna da se u suštini mogu donositi samo tehničke odluke, HDZ baca sve snage koje ima na kadrovska pitanja. Koliko ja znam, tehnička vlada to nema pravo raditi, a raspuštena još manje.

Jakšić najavljuje da će uputiti poziv i Boži Petrovu da posjeti Koprivnicu i upozna ljepote našega kraja u kojemu je na posljednjim izborima dobio – kako kaže ponešto glasova. Osim toga, među četiri novopredložena imena za članove Podravkinog Nadzornog odobra jedno je iz MOST-a. Riječ je izgleda o Ivi Grabovcu, što se – s obzirom na politiku koju zastupa MOST, čini nevjerojatnim:

– Mislim da je to netko grubo podvalio gospodinu Petrovu, vjerujem da je nasanjkan, vjerujem da će znati povući prave poteze i tijekom ova još dva mjeseca preuzeti političku odgovornost za ono što pokušava raditi HDZ.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Ovaj politički potez HDZ-ove tehničke vlade težak je udar investicijskoj klimi u Hrvatskoj, kaže Jakšić ali i upozorava da su njime ugroženi interesi cijelog našeg kraja. Naime, Podravku su stvarale generacije Podravaca, prošla je vlada uložila milijune kuna u dokapitalizaciju i tako omogućila završetak restrukturiranja kompanije te ostvarenje povijesnih poslovnih rezultata ali i najveću poslovnu investiciju u Hrvatskoj (izgradnja novih Belupovih tvornica). Imenovanje novopredloženih imena u Nadzorni odbor kompanije navodi da zaključak da HDZ ima dodatnih planova kad je riječ o našoj Podravki, kaže Jakšić:

– Očito je vrhu HDZ-a želja da se pod okriljem noći, potiho, stvore uvjeti da se prešutno krene putem prodaje Podravke i da jednom za svagda sjedište Podravke ode iz naše Koprivnice, iz naše Podravke. Očito je da generacije Podravaca nisu zaslužile da sjedište kompanije budu tu, a dodatno bi se naštetilo i Koprivnici u kojoj godinama izbore dobiva SDP.

Kako je ovakva politika daleko od interesa ovdašnjih žitelja, Jakšić je uvjeren da su protiv takvih poteza iz zagrebačkog centra moći i lokalni HDZ i HSS.

Što o navodnom nezakonitom djelovanju pri pokušaju imenovanja četvorice članova Nadzornog odbora Podravke misle u DUDI-u, nismo uspjeli doznati. Jedini komentar do kojega smo uspjeli doći jest da su uvijereni u zakonitost svojih prijedloga i odluka i da će – u slučaju potrebe, to potvrditi i trgovački sud.

zatvori