Subota, 15. lipnja 2024.

FESTIVAL FOLKLORA Što krije ovogodišnja bakina škrinja

Ukupno 11 folklornih udruga s oko 400 izvođača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije okupit će se drugog srpanjskog vikenda na jubilarnom desetom Međunarodnom festivalu folklora ‘Iz bakine škrinje’.

Kulturno-umjetničko društvo Delovi domaćin je prve festivalske večeri u Novigradu Podravskom, a druge – Folklorni ansambl Koprivnica u našem gradu. Više nam je u ime organizatora otkrila predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić:

Prva festivalska večer bit će u Novigradu Podravskom i to će biti početak njihovog slavljeničkog programa povodom Dana općine. Program će biti u sportskoj dvorani i počinje u 20 sati. Druga festivalska večer je u Koprivnici u dvorani Domoljub također s početkom u 20 sati, a prije toga će biti prijem u Županiji. Te subote naši će gosti nastupiti i na gradskom trgu pa će se naši sugrađani i na ovaj način moći upoznati s folklorom naših gostiju.

Novost ove godine je suradnja našeg festivala s Međunarodnim festivalom tradicijske kulture “Folkofonija” koji se u isto vrijeme održava u Varaždinu pa će neki od izvođača prisustvovati njihovoj gala večeri. Osim plesa i pjesme, folkloraši će se upoznati s našim krajem – razgledat će Koprivnicu te posjetiti Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama i koprivnički Muzej prehrane, a bit će vremena i za roštiljanje jer, kako kaže predsjednica Šešić:

To je cilj naše misije – da se ljudi preko kulture upoznaju i povezuju.

Organiziranje i održavanje Festivala “Iz bakine škrinje” tradicionalno pomažu Županija i Grad Koprivnica, a vrijedno je najaviti još jedan folklorni događaj. Naime, Folklorni ansambl Koprivnica sutra će koncertom u dvorani Domoljub obilježiti 35 godina rada. Tim povodom koprivnički folkloraši svojoj će publici pokazati pjesme i plesove iz raznih dijelova Hrvatske. Sutrašnji koncert počinje u 19 i 30.

zatvori