Nedjelja, 6. listopada 2024.

FOTO Kako je bilo na ‘zvjezdanoj noći’ književnosti u dvorištu Muzeja

Festival književnosti ‘Alpe Adria Young Writers – Festival mladih pisaca’ završio je svoje prvo izdanje u znaku ‘Zvjezdane noći’ Vincenta van Gogha: druženjem, čitanjem i glazbom na otvorenom, u dvorištu Muzeja grada Koprivnice. Medijski pokrovitelji bili su Radio Drava i Drava.info.

Te je večeri, nazvane ‘Impresije srednjoeuropske književnosti’, koprivnička publika imala priliku upoznati šestero mladih autora. Bili su tu Tina Vrščaj i Tomo Podstenšek iz Slovenije, Anna Terék iz Budimpešte i Lucas Kristan iz Austrije – lica koja su se Koprivničancima već predstavila na uvodnoj večeri festivala – te domaće snage Iva Tkalec i Kristijan Novak. Predstavili su svoj rad i čitali ulomke iz svojih djela, a prisutni su za dobrodošlicu dobili maštovito zapakirane – kokice, a da sve prođe dobro brinuli su naši lokalni književnici Marko GregurMario KolarDarko Pero Pernjak.

– Čitav festival, od onog otvaranja u Pixelu na kojemu smo namjerno stvorili jednu opušteniju atmosferu i da se sami autori međusobno upoznaju, da se stvori jedna dobra vibra među njima i prema publici, preko gostovanja u školama na kojima se sve skupa ozbiljnije predstavlja i posebno ova završna večer, središnja večer ovog našeg festivala… Vjerujem da je sve prošlo više nego dobro i u ugodnoj atmosferi – izrazio je zadovoljstvo Marko Gregur. – Bilo je i puno ljudi što je dobar znak da je cijela stvar prihvaćena. Vjerujem da su se autori uspjeli predstaviti u najboljem svjetlu i da naša publika može biti zadovoljna.

Što dalje? – Ciljevi koje smo si zadali, od toga da autore prikažemo prvenstveno mladim ljudima u školama koji su u afirmativnim godinama i kojima je najvažnije prikazati dobre stvari, pa onda i svoj drugoj publici, su ostvareni. Ostvareno je i ono o čemu smo danas raspravljali na okruglom stolu, a to su ti neki modeli buduće suradnje. Načelno smo dogovorili da idemo u objavljivanje knjiga pregleda mladih autora srednjoeuropske književnosti, i u Hrvatskoj i u zemljama iz kojih smo ugostili autore. Već smo dogovorili neke uredničke stvari, tko će što odraditi, tako da smo iznimno zadovoljni.

Nakon književnog dijela programa uslijedio je glazbeni za koji se pobrinuo Gentleman. Festival mladih pisaca, prvi takav u Podravini, organizirala je udruga RockLive.

Izvor: kckzz.hr

Recimo i kako je mlade pisce i organizatore festivala primio i zamjenik župana Ivan Pal, poručivši im pritom kako upravo takve stvari mogu približiti knjigu, kao medij koji nikada neće umrijeti, mladim naraštajima. Najavio je i kako će Županija i dalje podržavati festival u što je moguće većoj mjeri.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Slušaj uživo
zatvori