Nedjelja, 29. rujna 2024.

BUSINESS HACKATHON Nešto se inovativno kuha u koprivničkom prehrambenom divu

Koprivnička Podravka domaćin je prvom Business Hackathonu u Hrvatskoj. Upravo je ovo primjer koji svjedoči da hrvatske industrije suradnjom i zajedništvom mogu stvoriti nove proizvode i ponuditi ih svijetu.

Rekao je to direktor Microsofta Hrvatska i Bosna i Hercegovina Ivan Vidaković pojasnivši o čemu je konkretno riječ:

Dakle, predviđanje nepredvidljivoga. Ključ ovog projekta je prediktivna analiza. Može se aplicirati i na druge industrije i 23 zemlje u široj regiji čekaju rezultate ovog projekta. U ovom slučaju smo inovatori, i to moram priznati da me jako vesli. Ovdje se dogodila zanimljiva stvar. Ovo je primjer međusektorske suradnje triju najboljih stvari koje Hrvatska može ponuditi – hrana, turizam i IT, igrom slučaja.

Da ipak nije riječ o pukom slučaju pojasnio je predsjednik Podravkine Uprave Zvonimir Mršić. Istaknuo je da je u koprivničkoj kompaniji trenutno u tijeku proces digitalne transformacije te da su na Danici pokrenuli novi program Food Solution. Naime, Podravkini gastrostručnjaci spremaju u Koprivnici hranu koju dostavljaju u nekoliko hotelskih kuća u Istri i tako testiraju novi sustav spremanja i dostave hrane.

To nije nešto što radimo isključivo za hrvatski turizam. U Hrvatskoj ponekad ne vjerujemo u ono što imamo, a imamo odličan IT, imamo najbolju prehranu i imamo odličan turizam. U ovom trenutku koristimo iskustva ta tri sektora kako bismo proizveli nešto što bi svakom od tih sektora u budućnosti moglo donijeti značajne benefite: u IT-u da ponudimo software i rješenje u 23 zemlje, Podravki da ponudi software i proizvod u Mađarskoj, Austriji, Dubaiju i gdje sve ne, te Maistri da bude ponovno inovator i trendseter u hrvatskom turizmu. Ovo dakle nije lokalna priča, ovo je priča koja svakoj od kompanija nudi globalnu kompetitivnost.

Kako postaviti poslovni model proizvođača i ponuditelja kvalitetne hrane s onima koji je serviraju gostu, problemski je zadatak koji trenutno rješava dvadeset ponajboljih programera koji su se odazvali pozivu na prvi Business Hackathon što je u tijeku u Podravkinom sjedištu u Starčevićevoj.

Slušaj uživo
zatvori