Petak, 26. travnja 2024.

Virovci održali prkačijadu

Virovci su održali prvu Virovsku prkačijadu. Praznik je to posvećen sitnim starinskim kolačima, „prkačima“.

Vještine u spravljanju prkača pokazale su vrijedne Podravke okupljene u lokalnim udrugama žena, ali i vrsni slastičari iz Slovenije, Češke, Rusije i Indije koji su Virovcima pokazali kako se prkači rade u njihovim zemljama.

Iznimno je vrijedan bio program prvoga dana manifestacije. U organizaciji virovske škole „Prof. Franjo Viktor Šignjar“ u Maloj virovskoj prkačijadi u spravljanju rafaelo kuglica i kokos rolade natjecale su se dvočlane ekipe učenica četvrtih razreda podravskih osnovnih škola. Osim toga, prezentirale su i starinske kolače koje su donijele od kuće, poput novigradske pogače z oreji ili pak starinske pogače z ocvirki. Prvo mjesto osvojile su Dora Ljubić i Rea Horvat s učiteljicom Lidijom Šiptar iz škole domaćina, Virja. Druge su bile Sara Marija Šapina i Klara Miklošić s učiteljicom Blaženkom Radmilović iz novigradske škole „Prof Blaž Mađer“ a treće Laura Kovačević i Tamara Šimunic s učiteljicom Marijanom Kralj iz đurđevačke škole „Grgura Karlovčana“.

Posebno je bilo zanimljivo kad su male Podravke trebale na kajkavštini predstaviti kolače koje su donijele u Virje. Tu su najbolje bile učenice iz peteranske Područne škole „Fran Galović“ Osnovne škole „Fran Koncelak“ iz Drnja Patricija Habijanec i Lorena Bali s učiteljicom Snježanom Prvčić. Drugo mjesto osvojile su Đurđevčice Laura Kovačević i Tamara Šimunic a treće Elena Mlakar i Patricia Zvonar s učiteljicom Jasminkom Stankir iz OŠ Ivan Lacković Croata iz Kalinovca.

Posebnu nagradu za najuređeniji stol osvojile su Magdalena Balogović i Renata Lodeta s učiteljicom Dubravkom Jaković iz Molvi, a najšarmantnijama su proglašene Elena Kumer i Katlin Pavusa s učiteljicom Žužom Zabjan iz Područne škole Ždala, Osnovne škole Gola.

Sudionici Virovske prkačijade imali su prilike i naučiti kako koristiti ticino masu te izrađivati ukrase za kolače i torte.

Vrijedno je spomenuti i da je prva „Virovska prkačijada“ održana pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i županijske Turističke zajednice dok je organizator bila Općina Virje, suorganizator Osnovna škola „Prof. Franje Viktora Šignjara“ Virje i Društvo žena Virje, a generalni sponzor tvrtka „Podravka“ čiji je gastro-promotor, ali i član virovskog Školskog odbora Dražen Đurišević bio jedan od ocjenjivača.

zatvori