Utorak, 30. travnja 2024.

Prekrasne vatrogasne oznake i vatrogasna oprema na izložbi u Podravskom suncu

‘Upoznajmo Lijepu našu kroz vatrogastvo’ naslov je zanimljive izložbe koja će u srijedu u 10:30 biti otvorena u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce, a kojoj su medijski pokrovitelji Radio Drava i informativni portal Drava.info.

Izložba će prigodno biti otvorena uz 140. godišnju Hrvatske vatrogasne zajednice te uz Dan COOR-a Podravsko sunce. Bit će izložene vatrogasne oznake i razni dijelovi vatrogasne opreme koje je u posljednje dvije godine prikupio Krešimir Juratović. – Sve sam to prikupio uz pomoć dragih ljudi, svojih prijatelja – kazao je. – S obzirom na skučen prostor u okvirima ću izložiti oko 150 oznaka vatrogasnih postrojbi i društava iz naše županije, a moći će se vidjeti ukupno oko 500 različitih oznaka iz Lijepe naše.

Bit će tu i nekoliko starih vatrogasnih odora te desetak kaciga, od kojih neke datiraju čak iz vremena Austro-Ugarske, najavljuje Juratović.

Juratović je dugogodišnji suradnik Podravskog sunca, a ovom izložbom želi djeci dodatno približiti vatrogasce te ih podučiti da je riječ o iznimno humanom zanimanju.

U tome će pomoći i koprivnički vatrogasci koji će predvođeni predsjednikom Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Ivanom Golubićem dovesti u Podravsko sunce vatrogasno navalno vozilo. Tako će i polaznici Podravskog sunca imati prilike vidjeti kako vatrogasci uz pomoć tog vozila gase požare, ali i sami probati kako je biti vatrogasac.

Juratović vjeruje da će cijeli program biti zanimljiv djeci. Zahvaljujući vatrogasnim oznakama mogu vježbati i snalaženje na karti jer mogu tražiti mjesta iz kojih su postrojbe čije oznake vide. Vidjet će kako rade vatrogasci ali i sudjelovati u aktivnostima Mjeseca zaštite od požara.

Izložba “Upoznajmo Lijepu našu kroz vatrogastvo” bit će otvorena 11. svibnja u 10.30, a u njenoj realizaciji Krešimiru Juratoviću su pomogli i:

DVD Miklavec
DVD Imbriovec
DVD Novigrad Podravski
DVD Domašinec
DVD Ferketinec
DVD Ždala
DVD Suhopolje

te:
Ivan Golubić, Ivan Kunjek, Vlado Šipek, Stjepan Golubić, Stjepan Čani, Mirko Solar, Mirko Buzina, Darko Ban, Žuža Zabjan, Stjepan Klarić, Igor Radmilović, Branko Peić, Damir Vuković, Siniša Karačić, Vlado Šestak, Luka Horvat, Mladen Lončarić, Ivan Matosović, Robert Filipović, Zlatko Drempetić, Mario Jušić, Ivan Blažic, Darko Tetec, Stjepan Futač, Željko Horvat…

Ako je slučajno nekoga zaboravio spomenuti, Juratović kaže da se ispričava. Bitna je namjera, stoga ste svi pozvani u srijedu u Podravsko sunce.

zatvori