Srijeda, 1. svibnja 2024.

‘Teritorijalni ustroj RH nije idealan, ali je povijesno i funkcionalno dokazan’

Koprivničko-križevački župan Darko Koren jedan je od sudionika jučerašnjeg sastanka što ga je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović organizirala na temu „Samoupravna uloga i razvojne mogućnosti hrvatskih županija.“

Doznajemo da je predsjednica Republike ponovila svoju potporu županijama jer trenutni teritorijalni ustroj Hrvatske s 21 županijom je ne samo naslijeđe prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana već dobar sustav koji odražava potrebe ljudi na terenu. Smanjivanje broja županija destabiliziralo bi državu i dovelo do nedostatka regionalnog razvoja. Funkcije bi se ‘okrupnile’, a dužnosti slile u velike centre – stoji u službenom priopćenju.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.
Izvor: Koprivničko-križevačka županija.

I župan Darko Koren kaže da se ne moramo bojati ukidanja županija, o čemu se u posljednje vrijeme raspravlja u javnosti: – Ja ne mislim da bi se bilo čega trebalo bojati. Sve je podložno promjenama na bolje, ja se nadam na bolje, a i bilo je rečeno nekoliko puta „na bolje“. Ne mijenjati nešto ako se ne zna točno što će se dobiti jer postoji opasnost i da promjena bude lošija od postojećeg stanja. Nitko ne kaže da je ovo stanje idealno, ali ipak imamo temelj koji je povijesno i funkcionalno dokazan i mislim da ga samo treba dograđivati.

Tijekom sastanka hrvatskih župana s predsjednicom Republike otvorena je i tema decentralizacije, osobito financijskih sredstava, potvrdio nam je župan Koren te pojasnio da decentralizacija treba omogućiti da javni servis bude građanima jeftiniji i efikasniji: – To je zapravo pravi put koji će odgovoriti na mnoge izazove i potrebe hrvatskog društva. Ja mogu odgovorno tvrditi da je država još centraliziranija nego što je bila prije desetak godina.

Koren smatra da je upravo financijska decentralizacija pravi put u reformi javne uprave.

zatvori