Srijeda, 26. lipnja 2024.

FOTO Povijesni nastup u Koprivnici reprezentacija okrunila pobjedom

Prekrasna atmosfera i pun Gradski stadion kockastih dresova obilježili su prvu, povijesnu utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Koprivnici. Najmlađi su iz svega glasa dozivali i navijali za svoje idole, a oni malo stariji uživali su u vrhunskim potezima naših reprezentativaca. Poseban ugođaj stvorile su i tribine iza golova i električne reklame koje su doprinijele da koprivnički stadion izgleda kao prava mala ljepotica.

U sklopu priprema za Europsko prvenstvo u Francuskoj koje počinje 10. lipnja naša reprezentacija je igrala prijateljski dvoboj s reprezentacijom Moldavije. U utakmici u kojoj gosti nisu bili dostojan protivnik naši igrači su slavili rezultatom 1:0. Iako rezultat to ne sugerira Hrvatska je lako došla do pobjede u prvom pripremnom susretu prije Eura.

Utakmica je započela baš onako kako i zaslužuju naši reprezentativci – ogromnim pljeskom prilikom izlaska na teren. Na prvu pravu priliku čekalo se tek dvije minute. Badelj je prizemnom loptom pronašao Perišića koji driblingom izbacuje svog čuvara i centrira na glavu Kramarića čiji udarac brani golman gostiju. Šest minuta kasnije Hrvatska je povela s 1:0. Ponovo su kombinirali isti igrači. Perišić je došao do jedne lopte na dvadesetak metara od gola Moldavije, proslijedio je do Kramarića koji prekrasno pogađa suprotni kut gomana Cebanua i dovodi našu reprezentaciju u vodstvo. Odmah nakon vodstva Hrvatska je imala još jednu veliku priliku ali je Vrsaljkov lob sa šest metara odsjeo na gredi. Pokušavali su naši nogometaši zabiti još koji pogodak do kraja poluvremena, ali ponešto vratar gostiju, a ponešto velike komplikacije naših  pred golom Moldavije nisu to dopustile.

Na poluvremenu je izbornik Ante Čačić odlučio zamijeniti čak šest igrača. U igru su ušli Schildenfeld, Antolić, Halilović, Čop Ćorić i Rog, a u svlačionici su ostali Vida, Badelj, Kramarić, Pjaca, Perišić i Brozović. Prvu opasniju situaciju u nastavku utakmice vidjeli smo u 51. minuti kada je Rog uputio udarac s 25 metara pokraj vratnice. Nastavila je Hrvatska dominirati baš kao i u prvom poluvremenu, ali velikih prilika nije bilo sve do 70. minute. Odlično je jedan pas propustio Kalinić da dođe do Čopa koji izlazi jedan na jedan s gostujućim golmanom i pogađa stativu. Živnula je Hrvatska nakon te prilike. Samo dvije minute kasnije odlično je Halilović pronašao Ćorića, ali Ante sa 16 metara puca preko gola. Trudili su se naši igrači nagraditi publiku u tim trenucima postići još jedan pogodak, no lopta nije htjela u gol gostiju. Pokušao je do kraja utakmice dva puta Kalinić glavom, ali su njegovi udarac odlazili pokraj vratnice. Unatoč velikoj nadmoći Hrvatska je slavila s minimalnih 1:0, a koprivnička publika nasmijanih lica je napustila stadion jer ne igra reprezentacija svakog dana u našem gradu.

Ante Čačić, izbornih nogometne reprezentacije Hrvatske nakon susreta je bio zadovoljan svojim igračima:

“Prvo bih se zahvalio domaćinu Koprivnici na gostoprimstvu, na atmosferi i ispunjenom stadionu. Žao mi je što rezultat nije bio uvjerljiviji, iako je za to bilo mnogo prilika. Za ovu utakmicu nisu bile posebne pripreme, igrači nisam osvježavao prije nje, ali za mene je ona bila dobra i dala mi je mnoge odgovore. Još jednom bih rekao da mi je drago što sam predložio da utakmica igra u Koprivnici, pogotovo zato što su domaćini uložili veliki trud te se nadam da su zadovoljni s onim što su vidjeli.”

U odsustvu Darija Srne kapetansku traku ponio je Vedran Ćorluka koji na tu činjenicu bio izuzetno ponosan.

“Stvarno je danas na utakmici bilo lijepo ozračje. Šteta što nije bilo uvjerljivije kako bi publika još više uživala, ali nedostajalo nam je u pojedinim trenucima svježine zbog teških treninga koji su iza nas. Uvijek je biti lijepo kapetan reprezentacije pogotovo kada vidite koliko je kvalitetnih igrača u našoj reprezentaciji.”

Našoj reprezentaciji slijedi još jedna pripremna utakmica i to u Rijeci protiv San Marina 4. lipnja, a prvu utakmicu na Euru u Francuskoj igrat će protiv Turske 12. lipnja na pariškom Parku prinčeva.

PRIJATELJSKA UTAKMICA:
HRVATSKA – MOLDAVIJA : (1:0)
KOPRIVNICA – Gradski stadion. Gledatelja oko 4500. SUDAC: Ognjen Valjić (BIH)

HRVATSKA (4-4-2): Subašić – Vrsaljko, Vida, Čorluka, Strinić – Perišić, Badelj, Brozović, Pjaca – Kramarić, Kalinić. Još su igrali: Schildenfeld, Ćorić, Halilović, Antolić, Rog, Čop IZBORNIK: Ante Čačić

MOLDAVIJA (4-2-3-1): Cebanu – Epureanu, Golovatenco, Cebotaru, Jerdan – Cascaval, Carp – Ionita, Spataru, Buganec – Andronic. Još su igrali: Sidorenco, Cojocari, Milinceanu, Mihaliov, Ivanov. IZBORNIK: Igor Dobrovolskiy

STRIJELCI: 1:0 Kramarić (9′)

zatvori