Nedjelja, 29. rujna 2024.

MINATURA 2020. Održana radionica o ležištima mineralnih sirovina od javnog značaja

U koprivničkom sjedištu HGK – Županijske komore Koprivnica održana je prva radionica o ležištima mineralnih sirovina od javnog značaja u sklopu projekta MINATURA 2020.

Da je riječ o značajnom skupu, osobito za ovdašnje općine i gradove čija područja obiluju nalazištima nafte i plina, ali i pitke vode, geotermalne vode i šljunka i pijeska, ocijenio je podravsko-prigorski dožupan za gospodarstvo Darko Sobota. Velikom bogatstvu usprkos, na ovom području ima puno problema, rekao je:

Od samog iskopa tih mineralnih sirovina, kontrole pa do prihoda za koje su jedinice lokalne samouprave bile zakinute.

Konkretno, eksploatacija pijeska i šljunka, osim što nije bila plaćena, uzrokovala je i devastacije u prostoru, kaže dožupan Sobota:

Radi se i o uništenju drugih bogatstava naše županije. Prvenstveno tu mislim na ceste kojima je prolazio sav taj poglavito teretni promet. Svi smo se mi susretali s tim problemima. No moram reći da su eksploatacije na neki način stavljene u određene okvire. Eksploatacije treba omogućiti, ali svi mi moramo imati određenu kontrolu nad njima.

Velika je uloga pri tom županijskog Zavoda za prostorno uređenje koji je evidentirao nalazišta što omogućava da se njima dobro gospodari i vodi briga, zaključio je Sobota.

Slušaj uživo
zatvori