Subota, 27. travnja 2024.

Miljenko Jergović u Koprivnici predstavlja dva nova romana

Jedan od najpoznatijih suvremenih hrvatskih književnika, Miljenko Jergović, u srijedu od 19 sati gostuje u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’. Predstavit će svoje najnovije romane Sarajevo, plan gradaDoboši noći.

Sarajevo, plan grada priča je o Jergovićevu rodnom gradu. Kako stoji u pogovoru, to nije ni spomenik ni spomenar ni putopis, već – sam grad, knjiga u kojoj su svoje mjesto našli svi oni o kojima nijedna povijest neće napisati ni retka, ali bez kojih nijedne povijesti ne bi bilo.

Doboši noći roman su i studija o jednom vremenu i jednom čovjeku, ali nadasve o jednoj izgubljenoj epohi. Josip Gubernik, glavni junak, maleni, suhonjavi austrougarski šumar i činovnik, postaje jedini mogući pisac jer on okom drugoga vidi i bilježi sve oko sebe, a njegovi dnevnički zapisi postaju dokument koji natkriljuje ne samo njega već i generacije.

Književni susret počinje u 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice, a ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Novinar i književnik Miljenko Jergović rođen je u Sarajevu. Hvaljen je i osporavan. Iza njega je bogat književni opus, a djela su mu prevedena na dvadesetak jezika. Dobitnik je mnogih domaćih i inozemnih književnih nagrada za gotovo sva djela. Odrastao je u rodnom gradu gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu.

zatvori