Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Koprivnica dobila još jednu automatsku meteorološku postaju

Nakon automatske meteorološke postaje Ivanščak koja je s radom počela početkom prošle godine, Koprivnica od danas ima još jednu meteo stanicu. Smještena je unutar kompleksa Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Herešinu i, kao i Ivanščak, svakih pet minuta šalje aktualne podatke o vremenu na mrežu automatskih meteo postaja Pljusak.com.

Postaja je još uvijek u probnom radu pa su povremeno mogući ispadi iz mreže, a tijekom probnog rada kalibrirat će se i meteorološka mjerenja bude li potrebno.

Riječ je o nešto naprednijoj postaji od one na vodocrpilištu Ivanščak. Uz sve uobičajene meteorološke parametre koje mjeri i Ivanščak (temperatura, tlak, vlažnost zraka, vjetar i oborine), Herešin bilježi i solarno zračenje, UV indeks, isparavanje i drugo.

Podatke iz Herešina uživo može pratiti na mreži Pljusak.com, odnosno na ovoj poveznici.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Dugoročni plan je, uz Ivanščak i Herešin, postaviti još jednu postaju na vodocrpilište Lipovec te time stvoriti koprivničku mrežu meteoroloških postaja. Njena bi svrha bila dvojaka: osigurati redundantnost u slučaju da zbog udara munje ili drugih stvari jedna od postaja ispadne iz mreže, a i sama točnost podataka bila bi veća što je veći broj postaja u mreži. Koprivnica, naime, nema službenu DHMZ-ovu meteorološku postaju već samo klimatološku, stoga se podaci s ovih automatskih postaja ne mogu smatrati službenima, ali su točni i od danas, uključenjem postaje Herešin, još malo točniji.

Stanicu i potrebnu opremu nabavili su Grad Koprivnica i Zajednica tehničke kulture grada Koprivnice. Prostor i mrežnu infrastrukturu osigurale su Koprivničke vode d.o.o., a inicijator cijelog projekta je Astronomsko društvo Koprivnica.

zatvori