Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Peterančani predstavili podravsku baštinu u Gorskom kotaru

Članice i članovi Kulturno-umjetničkog društva ‘Fran Galović’ iz Peteranca i Udruge žena Peteranec ove su nedjelje gostovali na sedmoj manifestaciji ‘Iz bakine škrinjice’ u Ravnoj Gori u Gorskom kotaru.

Tamo su otputovali na poziv domaćina, udruge “Plodovi gorja” i Turističke zajednice Ravne Gore. Cjelodnevnim boravkom na manifestaciji prikazali su gastronomiju Podravine – domaće kolače, izradu dječjih igračaka, peteranski bijeli vez (šlinganje i file), sudjelovali su u reviji i prikazu narodnih nošnji te u folklornom dijelu pokazali pjesme, kola i plesove Peteranca i Podravine.

Manifestacija koja inače traje mjesec dana odvija se u sklopu projekta kulturnog turizma Zelena i plava Hrvatska te obuhvaća sve dijelove Lijepe naše. U Ravnoj Gori su osim Peterančana sudjelovali i obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, škole, vrtići, udruge, folklorna društva iz Baranje, okolice Zagreba, Dalmacije, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslovačke županije.

Osim revije narodnih nošnji prikazane su i moderne kreacije od prirodnih materijala npr. lišća, papira, sjemenki. Pažnju posjetitelja privukao je peteranski file koji je na privremenoj listi zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske.

zatvori