Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Primalje pokazale budućim rodiljama da se nemaju čega bojati

Koprivnička Opća bolnica ‘Dr. Tomislav Bardek’ otvorenim vratima rodilišta obilježila je današnji Međunarodni dan primaljstva.

Priliku za upoznavanje sa samim rodilištem, rađaonicom i primaljama iskoristili su brojni budući roditelji koje je ugostila prvostupnica primaljstva i voditeljica tima Odjela rodilišta Izabela Knapić. Evo što nam je rekla o svom pozivu: – Primalja se poima kao jedan profesionalni i odgovorni djelatnik koji pruža potporu rodilji, kojii su savjetuje tijekom trudnoće, poroda i poslije porođajnog razdoblja. Primalja vodi porođaj na svoju odgovornost i pruža skrb novorođenom djetetu.

Primalja Knapić istaknula je da im je Danom otvorenih vrata kroz detaljan obilazak i upoznavanje rodilišta želja budućim roditeljima smanjiti strah od samog poroda: – Želimo smanjiti strah i omogućiti budućim roditeljima da vide da je to sve lijepa okolina, prirodan i humani pristup kojemu primalje pridaju veliku važnost.

Tu je priliku je iskoristila Melita Lončar kojoj je ovo prva trudnoća: – Došla sam tu radi informiranja, da vidim kako to uzgleda i da se pripremim. Čini mi se sve dobro i mislim da me sve dobro očekuje.

Uz priliku da budući roditelji dođu na upoznavanje rodilišta, u koprivničkoj bolnici je povodom današnjeg dana održano i predavanje o opstetričkom šoku.

I dalje ništa od epiduralne

Epiduralna analgezija u koprivničkoj bolnici nije dostupna već dvije godine jer nema dovoljno anesteziologa, kazao je predstojnik Odjela za ginekologiju i opstetriciju, dr. Ivica Stanišić, dodavši kako svi žele njen povratak, ali kako situacija što se tiče stručnih kadrova nije ružičasta.

Nastavlja se negativan demografski trend

Prošle, 2015. godine, u koprivničkoj je bolnici rođeno 835 djece u 826 poroda – bilo je, naime, devet blizanačkih trudnoća. Od toga je bilo nešto više muške djece (434) nego ženske (401), a 317 žena rodilo je prvi puta.

Po gradovima, u Koprivnici je bilo 433 poroda, u Križevcima 172 te u Đurđevcu 179.

Najveći broj rodilja, njih nešto više od šest stotina, rodilo je u dobi između 20 i 35 godina. Najmlađa je rodila s 15, a njih stotinjak bilo je starije od 36 godina.

Broj poroda u konstantnom je padu u cijeloj Hrvatskoj, kaže dr. Stanišić, dodajući kako svake godine izgubimo jedan razred – oko 40 djece. Takva je situacija zadnjih desetak godina, a jedan od najvažnijih razloga je ekonomska situacija zbog koje se parovi sve manje odlučuju za potomstvo.

Nažalost, ne vidi se nikakvo svjetlo na kraju tunela i ove godine očekujemo nastavak negativnog trenda, zaključuje dr. Stanišić.

zatvori