Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Ivan Zvijerac: ‘Ucrtali smo Torčec na kartu europske arheologije’

Velika izložba ‘Arheologija Torčeca: Izbor iz arheološke zbirke obitelji Zvijerac’ otvorena je sinoć u Muzeju grada Koprivnice, u sklopu obilježavanja Europske noći muzeja.

Kako je ranije najavio ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin, riječ je o vjerojatno najjačoj i najvažnijoj izložbi u posljednjih tridesetak godina rada Muzeja. Svoj govor na otvorenju započeo je jednostavno, dvjema riječima: Ivan Zvijerac.

Zvijerac već tri desetljeća marljivo radi na arheološkim istraživanjima i prikupljanju arheoloških nalaza s područja Torčeca i drugdje u Podravini. Osnivač je Društva za povjesnicu i starine Torčec koje upravo ove godine navršava 20 godina djelovanja.

http://drava-info.hr/2016/05/izlozba-arheologija-torceca-najava/

Na otvorenju su bili i brojni Zvijerčevi kolege, prijatelji i suradnici. Za mikrofon je stala i Tajana Sekelj Ivančan čija je opsežna monografija Podravina u ranom srednjem vijeku (Institut za arheologiju, Zagreb, 2010.) nastala upravo na temeljima Zvijerčevih istraživanja. Bio je tu i Siniša Krznar koji je istraživao srednjovjekovno groblje Cirkvišče, čemu je također u značajnoj mjeri doprinio Ivan Zvijerac. Taj ‘arheolog bez diplome’, kako ga naziva Čimin, cijelu je izložbu sažeo u rečenicu: Torčec je sada na karti europske arheologije. Ne samo hrvatske – europske.

Glazbeni dio otvorenja uveličala je međimurska kantautorica Lidija Bajuk, a izložbu je otvorio zamjenik koprivničke gradonačelnice Mišel Jakšić.

Izložbu “Arheologija Torčeca” u Muzeju grada Koprivnice možete razgledati čak četiri mjeseca, sve do 21. rujna. Toplo preporučujemo.

Dopustite na kraju jedan kratak autorski komentar. Arheologija je jedna od dvije znanosti* u kojoj amateri mogu i svake godine daju golem doprinos profesionalnom radu. No, kao što to kod nas počesto biva, artefakti završe po tavanima, u podrumima, skriveni od svijeta u jalovoj nadi da će jednoga dana nalazniku donijeti bogatstvo, slavu ili kakvu drugu korist. Znanost i znanje, međutim, pripadaju svima. Kako je rekao i sam ravnatelj Čimin, Zvijerac je prije svega čovjek velikog srca, nesebičan i uvijek spreman na suradnju za razliku od mnogih drugih “arheologa amatera” iz ovih krajeva i drugdje, a potom je arheolog bez diplome. To je najveća vrijednost njegova rada koji je pak plod njegove ljubavi prema starinama i prošlosti. Takvu volju, takav entuzijazam i takvu ljudskost treba cijeniti, pa onda – sasvim zasluženo – i nagraditi.

* – druga je astronomija.

zatvori