Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Županija će zbog travanjskog mraza proglasiti elementarnu nepogodu

Zbog smrzavanja koje je proteklog tjedna uzrokovalo velike štete na vinogradima i voćnjacima na našem području, Županija će u sljedećih nekoliko dana proglasiti elementarnu nepogodu.

Rekao je to Radio Dravi voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo Denis Maksić te pojasnio što poljoprivrednici moraju poduzeti:

Mislim da ćemo sad ovih dana, dok dobijemo sve te podatke od jedinica lokalne samouprave, proglasiti elementarnu nepogodu za cijelo područje županije. Daljnji postupak svih poljoprivrednih proizvođača koji imaju štete na svojim poljoprivrednim površinama moraju u roku od pedeset dana u jedinicama lokalne samouprave ispuniti obrasce koji su potrebni i prijaviti elementarnu nepogodu.

Jedinice lokalne samouprave potom te će podatke dostaviti Županiji koja će ih pak proslijediti Ministarstvu poljoprivrede kako bi se se poljoprivrednicima eventualno isplatilo obeštećenje. Maksić savjetuje poljoprivrednike da zbog te procedure ne ostavljaju prijavljivanje štete za zadnji čas:

Savjetujem poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpjeli štetu da si ne ostavljaju to za zadnji trenutak, zadnje dane. Neka pokušaju čim čuju informaciju da odu u najbližu jedinicu lokalne samouprave i da tamo prijave štetu kako bi taj period skratili koliko je moguće i olakšali svima koji rade da imaju dovoljno vremena da izađu na njihove površine i vide nastalu štetu.

Proglašenje elementarne nepogode nije važno samo zbog namirenja šteta već i zbog statusa koji primjerice omogućava stavljanje u mirovanje isplatu kredita.

zatvori